Wednesday, August 19, 2009

POLITIK : RABU 19 OGOS 2009

Pertahan kontrak sosial
ALOR SETAR 18 Ogos – Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu‘adzam Shah(gambar ) bertitah, negara akan berhadapan dengan bencana dan huru-harajika kontrak sosial terus dipertikaikan serta dijadikan bahan untukberpolitik.

Kuil: Kerajaan negeri tetap luluskan
SHAHALAM 18 Ogos – Kerajaan negeri Selangor tidak mempedulikan bantahanpenduduk di Seksyen 23, di sini apabila tetap akan meneruskan cadanganmembina kuil di kawasan itu yang merupakan kawasan majoriti umat Islam.

Masuk syurga tak kira parti – Harun Taib
KUALATERENGGANU 18 Ogos – Ketika Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz NikMat menyatakan penyokong UMNO tidak layak masuk syurga, Ketua DewanUlama Pas, Datuk Harun Taib (gambar) pula mempunyai pandangan berbezaberhubung perkara itu.

Ulama diminta keluarkan fatwa
PUTRAJAYA18 Ogos - Majlis Fatwa Kebangsaan dan para ulama di negara ini dimintamengeluarkan fatwa berhubung kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk NikAbdul Aziz Nik Mat bahawa penyokong UMNO tidak akan masuk syurga keranaparti itu mengamalkan ajaran Islam palsu.


Nik Aziz ekstrem
KUALALUMPUR: Tokoh agama dan ahli akademik menyifatkan tuduhan terbaruMursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kononnya ajaran Islamyang diamalkan Umno tidak boleh membawa seseorang Muslim ke syurgasebagai keterlaluan dan tidak mencerminkan kewibawaannya sebagai ulama.


Elak kupas isu semasa berdasarkan emosi
PUTRAJAYA 18 Ogos - Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu pengamal sertapenganalisis politik mengupas isu-isu semasa dari sudut teori bagimengelak sebarang tindakan berdasarkan emosi sehingga hilang kewarasandiri.

SPRM jangan takut jalankan tugas - TPM
PUTRAJAYA18 Ogos - Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia (SPRM) melaksanakan tugas siasatan kes rasuah membabitkanpemimpin politik pada bila-bila masa tanpa rasa takut.

PM tentukan kedudukan Murugiah
PUTRAJAYA18 Ogos - Kedudukan Senator Datuk T. Murugiah sebagai Timbalan Menteridi Jabatan Perdana Menteri akan diputuskan oleh Perdana Menteri, DatukSeri Najib Tun Razak.

UMNO Selangor mohon injunksi
SHAH ALAM 18 Ogos - UMNO Selangor akan mengemukakan permohonan mahkamahuntuk mendapatkan perintah injunksi bagi mengetepikan keputusankerajaan negeri membina kuil di kawasan majoriti umat Islam di Seksyen23 di sini.

Pakatan pembangkang tidak hormat Islam, Agong
KUALA LUMPUR 18 Ogos - Keputusan kerajaan negeri Selangor meluluskanpembinaan kuil Hindu di Seksyen 23, Shah Alam, yang majoritinya dihunipenduduk Islam menunjukkan pembangkang tidak menghormati Islam sebagaiagama rasmi dan Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua agama Islam.

NGO sokong penduduk Seksyen 23
SHAH ALAM 18 Ogos - Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) melahirkankebimbangan jika projek pembinaan kuil di Seksyen 23 di sini diteruskanoleh kerajaan negeri ia boleh mencetuskan ketegangan antara kaum dinegeri ini.

Pembinaan kuil tiada dalam pelan
SHAH ALAM 18 Ogos - Bekas Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Salamon Selamatberkata, kuil tidak boleh dibina di tapak di Seksyen 23 dekat siniseperti yang diputuskan oleh kerajaan negeri kerana pelan pembangunantidak memasukkan pembinaan rumah ibadat di kawasan tersebut.

Akhbar Cina perlu dipantau
KUALALUMPUR 18 Ogos - Jabatan Penerangan perlu memantau akhbar-akhbar Cinadi negara ini yang semakin bebas mengeluarkan berita dan artikelbersifat cauvinis.

Saya bukan pengecut - Zambry
IPOH18 Ogos - ''Kalau anggap saya tidak datang semalam kerana sayapengecut, mereka silap sama sekali dan mereka tahu sejarah saya, sayabukan jenis manusia penakut!"

Murugiah buat rayuan
KUALA LUMPUR 18 Ogos - Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri,Datuk T. Murugiah memberitahu, beliau akan membuat rayuan terhadapkeputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang mengesahkan pemecatankeahliannya dalam Parti Progresif Penduduk (PPP).

Pas jangan pertikai calon BN
BUTTERWORTH 18 Ogos - Calon Barisan Nasional (BN), Rohaizat Othmanadalah pilihan terbaik untuk menggalas tanggungjawab pada Pilihan RayaKecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir pada 25 Ogos ini.

Rohaizat tak lakukan penyelewengan - Ahmad
BUKITMERTAJAM 18 Ogos - Calon Barisan Nasional (BN), Rohaizat Othman tidakmelakukan sebarang penyelewengan seperti didakwa sesetengah pihaksebaliknya beliau hanya bertanggungjawab ke atas tindakan yangdilakukan rakan kongsinya.

BN tak ketandusan pemimpin - Saifuddin
PUTRAJAYA18 Ogos - Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Saifuddin Abdullahmenyifatkan keputusan Barisan Nasional (BN) memilih calon muda bagiPilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasirmembuktikan BN tidak ketandusan pemimpin pelapis.

'Tidak ada sebab saya perlu tarik diri'
BUKITMERTAJAM 18 Ogos - Calon Barisan Nasional (BN), Rohaizat Othmanmenyifatkan desakan Pas supaya beliau menarik diri merupakan seranganperibadi untuk menutup kelemahan parti itu yang tidak bersediamenghadapi pilihan raya.

Sikap yang memalukan - Hishammuddin
KUALA TERENGGANU 18 Ogos - Tindakan pemimpin Parti Keadilan Rakyat(PKR), N.Gobalakrishan yang menimbulkan kekecohan di luar pusatpenamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN),Permatang Pasir semalam amat memalukan.

Tidak layak dipanggil YB
KUALA LUMPUR 18 Ogos - Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), DatukSeri Mohamed Nazri Abdul Aziz menyifatkan Ahli Parlimen Padang Serai,N. Gobalakrishnan tidak layak dipanggil Yang Berhormat (YB).

Khairy minta SPR siasat dakwaan
REMBAU 18 Ogos - Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin akanmendapatkan penjelasan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) esokberhubung dakwaan wujudnya pengundi hantu di kawasan Dewan UndanganNegeri (DUN) Permatang Pasir.

Penyokong UMNO tidak masuk syurga
KOTA BHARU 18 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Matmempertahankan kenyataannya bahawa penyokong UMNO tidak akan masuksyurga kerana parti itu memisahkan Islam dengan iman.

Bukan dapat masuk syurga pangkah bulan atau dacing
PADA 2001, Presiden Pas, Allahyarham Fadzil Noor menafikan partinyamenjanjikan balasan syurga bagi mereka yang menyokong perjuangan Pas.

Siapa dia tentukanlayak ke syurga?
KUALA TERENGGANU 18 Ogos - Siapa Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul AzizNik Mat yang boleh menentukan kelayakan seseorang masuk syurga atauneraka, kata Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein.

'Seolah-olah Nik Aziz berkuasa dari Allah'
IPOH18 Ogos - Tindakan menghukum penyokong UMNO tidak masuk syurga memberigambaran Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat seolah-olah lebihberkuasa daripada Allah, kata Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr.Zambry Abd. Kadir.

Hishammuddin lega UMNO Terengganu kukuh
KUALA TERENGGANU 18 Ogos - Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien gembirakerana kepimpinan UMNO serta ahlinya di negeri ini kembali bersatudalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.Majlis Fatwa teliti komen Nik Aziz: TPM
PUTRAJAYA:Majlis Fatwa Kebangsaan diminta meneliti dan memberikan pandanganberhubung kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat kononnyaIslam yang dibawa Umno tidak membolehkan seseorang masuk syurga.

SPR sahkan lesen guaman batal tidak jejas calon BN
KUALALUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesahkan pembatalan lesenguaman sivil Rohaizat Othman tidak menjejaskan kedudukannya sebagaicalon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan UndanganNegeri (DUN) Permatang Pasir.

'Polis usah takut bertindak terhadap wakil rakyat'
KUALALUMPUR: Polis diminta jangan takut untuk mengambil sebarang tindakanterhadap sesiapa saja yang menghalang mereka menjalankan tugas walaupunindividu itu adalah seorang Ahli Parlimen, kata Menteri di JabatanPerdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Pengundi diminta beri kemenangan kepada Rohaizat
BUKITMERTAJAM: Pengundi di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasirperlu memberi kemenangan kepada calon Barisan Nasional (BN), RohaizatOthman, bagi membolehkan BN menunaikan segala janjinya, kata NaibPresiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

FRU, LSF ditempatkan di DUN Permatang Pasir
KUALATERENGGANU: Kementerian Dalam Negeri akan menggunakan semula khidmatPasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dan Unit Tindakan Ringan (LSF) untukmengawal perjalanan pilihan raya bagi menjamin keselamatan rakyatselepas insiden kekecohan dicetuskan wakil rakyat pembangkang pada haripenamaan calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir,kelmarin.

Calon BN terus terima serangan peribadi
BUKITMERTAJAM: Pas meneruskan serangan peribadi terhadap calon BarisanNasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir, Rohaizat Othman, walaupun sebelum ini menyatakan tidakakan berbuat demikian.

SPR kecewa tindakan kasar Gobalakrishnan
BUKITMERTAJAM: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kecewa dengan Ahli ParlimenPadang Serai, N Gobalakrishnan yang menimbulkan kekecohan ketika prosespenamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) PermatangPasir, kelmarin.

Samseng cuba peras ugut penyokong parti kena tahan
BUKITMERTAJAM: Polis menahan seorang lelaki dipercayai ahli kumpulan samsengkerana cuba memeras ugut penyokong parti yang bertanding pada pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir bagi mendapatkanwang perlindungan, Ahad lalu.

Adun Kota Seputeh mungkin digugur
ALORSETAR: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Seputeh, Datuk Abu HassanSarif kemungkinan digugurkan daripada jawatan kerana gagal hadir duakali sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) tanpa kebenaran Speaker.

Nik Aziz pertahan dakwaan Umno ketepikan Islam
KOTABHARU: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankankenyataannya mendakwa dasar dibawa Umno tidak akan membawa penyokongnyake syurga.

Analisis: Pas sekadar 'melukut di Pulau Pinang'
MELUKUTdi tepi gantang. Itulah perumpamaan yang tepat bagi menggambarkankedudukan Pas di dalam pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinanghari ini.
Permohonan disebut 2 Sept.
KUALA LUMPUR 18 Ogos - Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untukmendapatkan kebenaran semakan kehakiman bagi membatalkan kenyataanbertulis pendakwa raya yang mendakwa tiada fakta yang memihak kepadapembelaan dalam dokumen berkaitan kes liwat bekas pembantunya, akandisebut semula di Mahkamah Tinggi di sini pada 2 September ini.

Komputer riba, CPU disita
SHAHALAM 18 Ogos - Sebuah komputer riba dan satu unit pemerosesan pusat(CPU) dari meja Teoh Beng Hock yang mengandungi salinan dokumen-dokumentuntutan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Kembangan telah disitakurang 24 jam sebelum dia ditemui mati di tingkat lima, Plaza Masalampada 16 Julai lalu.

Beng Hock masih hidup ketika terhempas - Dr. Prashant
SHAH ALAM 18 Ogos - Pensyarah Forensik Patologi, Pusat PerubatanUniversiti Malaya (PPUM) Dr. Prashant Naresh Samberkar (gambar)berpendapat, Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock masihhidup ketika tubuhnya terhempas di tingkat lima Plaza Masalam pada 16Julai lalu.

Rakaman sidang akhbar ditentukan hari ini
KUALA LUMPUR 18 Ogos - Sama ada rakaman video sidang akhbar KarpalSingh pada 6 Februari lalu yang dirakam oleh kakitangan RTM bolehditerima sebagai bahan bukti dalam perbicaraan kes Akta Hasutan 1948yang dihadapi Pengerusi DAP itu akan ditentukan oleh Mahkamah Tinggi disini esok.

Gobalakrishnan minta dibicarakan
BUKITMERTAJAM 18 Ogos - Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnanmengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atastuduhan menggunakan kekerasan jenayah ke atas seorang anggota polisbagi tujuan menghalangnya daripada menjalankan tugas.

Polis ambil keterangan Chuan How
KUALA LUMPUR 18 Ogos - Pembantu kepada Exco Selangor, Wong Chuan Howhari ini dipanggil memberi keterangan kepada polis kerana engganbekerjasama ketika disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) pada Jumaat lalu.

Umno Selangor mohon injunksi ketepi bina kuil di Shah Alam
SHAHALAM: Umno Selangor akan mengemukakan permohonan mahkamah untukmendapatkan perintah injunksi bagi mengetepikan keputusan kerajaannegeri membina kuil di kawasan majoriti Islam di Seksyen 23, di sini.

'Pekeliling tak halang tugas SPRM'
PUTRAJAYA:Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu meneruskan tugastanpa gentar, walaupun ada pekeliling kerajaan negeri Selangormengarahkan pegawainya hanya disoal siasat di pejabat mereka dan padawaktu pejabat.

Kes Kampung Buah Pala didengar Jumaat
PUTRAJAYA:Mahkamah Persekutuan semalam menetapkan Jumaat ini untuk mendengarpermohonan baru penduduk Kampung Buah Pala, Pulau Pinang, untukmengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan pada 11 Mei lalu, yangmemutuskan Koperasi Pegawai Kerajaan Negeri Pulau Pinang Berhad (KPKPP)adalah pemilik sah tanah kampung itu.

Inkues Teoh Beng Hock: Tiada bukti pertahan diri
SHAHALAM: Hasil bedah siasat terhadap mayat Teoh Beng Hock, mendapati tiadabukti menunjukkan kecederaan dialaminya berpunca daripada diserang,pergelutan atau mempertahankan diri sebelum dipercayai jatuh daritingkap pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangordi Tingkat 14 Plaza Masalam pada 16 Julai lalu.

No comments: