Thursday, August 20, 2009

SPRM buka semula kes dakwaan rasuah Mohammad Fairus

Kes kuari Fairus dibuka semula

Oleh Amin Ridzuan Ishak
aminridz uan@bharian.com.my


Mohammad Fairus

SPRM terima maklumat baru babitkan bekas Adun Penanti

GEORGETOWN: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka semula kertas siasatan dakwaan rasuah membabitkan bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin, selepas empat bulan menutupnya.

Pengarah SPRM Pulau Pinang, Latifah Md Yatim, berkata pihaknya membuka semula kertas siasatan kes itu Jun lalu kerana ada maklumat tambahan diberikan orang awam yang mampu menyokong siasatan.

"Siasatan pada dasarnya ditutup selepas kami tidak mempunyai keterangan mencukupi. Daripada maklumat diterima Jun lalu daripada orang awam menunjukkan ada keterangan yang menyokong siasatan diteruskan.

"Kami buka semula dan lakukan siasatan termasuk merekodkan keterangan Exco kerajaan negeri dan Ketua Menteri (Lim Guan Eng)," katanya pada sidang media di sini, semalam.

April lalu, SPRM memutuskan tiada asas mendakwa Mohammad Fairus yang turut meletak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Penanti atas tuduhan penyelewengan di syarikat kuari, Seberang Prai.

Keputusan itu dibuat berdasarkan keterangan daripada siasatan yang menunjukkan tanggungjawab Mohammad Fairus ketika menjawat jawatan itu tiada kaitan secara langsung dengan perusahaan kuari di Pulau Pinang.

Pendedahan itu dibuat Ketua Angkatan Muda PKR Kepala Batas, Amizuddin Ahmat, Februari lalu dan dipercayai punca peletakan jawatan Mohammad Fairus sebagai Timbalan Ketua Menteri I dan Adun Penanti.

Latifah berkata, pihaknya menyiasat maklumat baru itu dan sudah diserahkan kepada Bahagian Pendakwaan SPRM di Putrajaya, awal bulan ini.SPRM buka semula kes dakwaan rasuah Mohammad Fairus

PULAU PINANG 19 Ogos - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan kes dakwaan rasuah membabitkan bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin yang ditutup pada 22 April lalu, dibuka semula.

Pengarah SPRM negeri, Latifah Md. Yatim berkata, pihaknya membuka semula kertas siasatan kes itu Jun lalu kerana mendapat maklumat tambahan daripada orang awam yang mampu menyokong siasatan kes itu diteruskan.

Beliau berkata, maklumat tambahan tersebut diterima oleh SPRM Pulau Pinang secara bertulis dan dokumentasi.

''Memang pada dasarnya kes itu telah ditutup memandangkan kita tidak mempunyai keterangan yang mencukupi untuk proses pendakwaan.

"Bagaimanapun, maklumat kita terima sekitar Jun lalu daripada orang awam menunjukkan ada keterangan untuk menyokong siasatan tersebut diteruskan.

"Oleh itu kita buka semula fail siasatan termasuk merekodkan keterangan beberapa orang Exco kerajaan negeri dan ketua menteri," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.

Menurut Latifah, pihaknya telah selesai menjalankan siasatan lanjut terhadap maklumat yang baru diterima itu dan laporan mengenainya diserahkan kepada Bahagian Pendakwaan SPRM di Putrajaya, awal bulan ini.

''Bila ada maklumat tambahan yang boleh menyokong sesuatu kes, kita akan buka dan lakukan siasatan. Ini tugas kita. SPRM Pulau Pinang telah selesai melakukan siasatan dan laporan mengenainya juga telah dihantar ke ibu pejabat.

''Terpulang kepada bahagian pendakwaan untuk mengambil tindakan selanjutnya berhubung kes ini. Ini bukan lagi bidang tugas kami,'' kata beliau.

Pada 22 April lalu, Mohammad Fairus mengesahkan siasatan kes rasuah membabitkan dirinya telah ditutup oleh SPRM.

Beliau sebelum itu meletakkan jawatan tersebut dan Exco Pembangunan Keusahawanan, Koperasi, Penerangan dan Perhubungan Masyarakat berkuat kuasa 8 April. Surat perletakan jawatannya diterima Ketua Menteri, Lim Guan Eng pada 21 Mac lalu.

Pada 26 Mac pula, Mohammad Fairus ditahan di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Johor Bahru bagi membantu siasatan berhubung dakwaan salah guna kuasa sebelum dibebaskan setelah SPRM mengambil keterangannya.

Penahanan itu dipercayai mempunyai kaitan dengan pendedahan Ketua Angkatan Muda Keadilan Kepala Batas, Amizuddin Ahmat yang mendakwa terdapat pemimpin PKR negeri terbabit dalam penyelewengan membabitkan kuari di Seberang Perai dekat sini.

Ekoran itu, beliau turut meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti pada 16 April lalu yang menyebabkan satu pilihan raya kecil terpaksa diadakan.

No comments: