Monday, August 17, 2009

POLITIK : ISNIN 17 OGOS 2009


Pengkhianat perlu ditentang
KUDAT16 Ogos – Mana-mana pihak yang mencetuskan isu berbaur perkauman ataumempertikai perkara yang termaktub dalam Perlembagaan merupakanpengkhianat bangsa dan negara, tegas Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bahagian UMNO setuju perlembagaan parti dipinda
PETALINGJAYA 16 Ogos – Hampir semua bahagian UMNO di seluruh negara yang habisbersidang hari ini bersetuju supaya perlembagaan parti itu dipinda bagimenangani gejala politik wang ketika kempen pemilihan.

SPRM bukan gestapo
KUALALUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan iabertindak seperti 'gestapo' (polis rahsia Nazi) ketika menjalankansiasatan dan akan tetap menyiasat ahli politik yang dikaitkan dengansalah laku rasuah.


Pembangkang jangan hanya berprasangka buruk terhadap SPRM
KOTA KINABALU 16 Ogos - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri MuhyiddinYassin menegaskan pembangkang sepatutnya memberi kerjasama dan bukanhanya berprasangka buruk terhadap Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia (SPRM) yang menjalankan siasatan kes rasuah.

SPRM perlu berani – Hisham
PETALING JAYA 16 Ogos – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)perlu berani berhadapan dengan cabaran, bukan melepaskan tanggungjawabdengan tidak menyiasat individu yang melakukan kesalahan rasuah keranatekanan politik.

Nafi tolak Chuan How jatuh
KUALA LUMPUR 16 Ogos - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)hari ini menafikan dakwaan mereka menggunakan kaedah gestapo semasamenahan Wong Chuan How, pembantu khas kepada seorang daripada Excokerajaan negeri Selangor, pada Jumaat lepas.

Kenapa DAP perlu takut?
KUCHING 16 Ogos - Parti-parti pembangkang yang mahu masalah rasuah dinegara ini ditangani dengan lebih serius seharusnya tidak perlu takutdengan langkah-langkah pencegahan dan siasatan yang dilakukan olehSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Perlu ada tindakan tegas
ROMPIN 16 Ogos - Tindakan tegas perlu diambil ke atas mana-mana pihaktermasuk pemimpin pembangkang yang terbukti terlibat dalam kegiatanmengganggu ketenteraman awam dan keselamatan negara.

'Lakukan tinjauan mesra, 30 minit pun cukup'
KUDAT 16 Ogos - Barisan Nasional (BN) mampu untuk menang pada PilihanRaya Umum ke-13 (PRU13) jika semua wakil rakyatnya turun padang danmenyelesaikan segala masalah rakyat.

Saya okey – Muhyiddin
KOTA KINABALU 16 Ogos – ‘‘Saya okey, tiada masalah dan tidak terkejut,”kata Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menceritakan pengalaman apabilahelikopter yang dinaikinya terpaksa melakukan pendaratan tidak dijadualdi Tuaran hari ini.

Bukan sekat kebebasan bersuara
PETALINGJAYA 16 Ogos - Cadangan mewujudkan undang- undang berkaitan penggunaanInternet bukan bertujuan menyekat kebebasan bersuara di negara ini.


200 penduduk bantah pembinaan kuil
SHAHALAM 16 Ogos - Kira-kira 200 penduduk Islam di Seksyen 23 di siniberkumpul secara aman di hadapan tapak kuil seluas 0.2 hektar dikawasan perumahan mereka bagi membantah keputusan pembinaan rumahibadat tersebut.

Saya akan beri keterangan hari ini - Ridhuan Tee
KUALALUMPUR 16 Ogos - "Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia telah datang kepejabat saya Jumaat lepas untuk mengambil keterangan dan saya dipanggilpihak polis untuk memberikan keterangan yang sama esok kerana tuduhanini bersifat peribadi dan tidak berhujah secara akademik."

Dijamin berjalan lancar
MELAKA 16 Ogos - Proses penamaan calon Pilihan Raya Kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Permatang Pasir esok dijamin akan berjalan lancardan berlangsung dalam keadaan terkawal.


Calon BN mula 'pasang gear satu'
BUKIT MERTAJAM 16 Ogos - Kurang 24 jam selepas diumumkan sebagai calonBarisan Nasional (BN), Rohaizat Othman mula memasang 'gear satu'menjelang kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir dengan turun padang menemui penduduk.

Saya sedia jawab segala tuduhan - Rohaizat
BUKIT MERTAJAM 16 Ogos - Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan RayaKecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, Rohaizat Othmansudah bersedia menghadapi pihak pembangkang sepanjang tempoh berkempenbermula esok.

UMNO Perak bantu kempen - MB
IPOH 16 Ogos - Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadirberkata, UMNO negeri akan menghantar jentera bagi membantu kempenPilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir di PulauPinang.

Pertandingan tiga penjuru di Permatang Pasir?
BUKIT MERTAJAM 16 Ogos - Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir 25 Ogos ini bakal menyaksikan sekurang-kurangnyapertandingan tiga penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Pas danseorang calon bebas.

'UMNO, Pas hentilah berbalah'
KEPALA BATAS 16 Ogos - UMNO dan Pas diingatkan supaya menghentikansebarang perbalahan politik dalam soal agama, sebaliknya bermuafakatdan mencari jalan untuk mengukuhkan imej serta perpaduan umat Islam dinegara ini.

Pesan Dr. Mahathir kepada ahli politik
TRONOH 16 Ogos - Seseorang ahli politik atau pemimpin mesti menjauhikesalahan atau perkara-perkara tidak baik, kata bekas Perdana Menteri,Tun Dr. Mahathir Mohamad.

UMNO perlu bersemangat perjuangkan kedaulatan negara
MELAKA 16 Ogos - UMNO hari ini dituntut supaya bersemangatmemperjuangkan kedaulatan negara sama seperti ketika memperjuangkan hakorang Melayu semasa menentang Malayan Union pada 1946.

T. Mohan menang Ketua Pemuda MIC
KUALA LUMPUR 16 Ogos - Penyelaras Pergerakan Pemuda MIC, T. Mohanmemenangi jawatan Ketua Pergerakan Pemuda parti itu dengan mengalahkanS. P. Muthuveloo.

Had umur Pemuda MIC ditingkatkan 45 tahun
KUALA LUMPUR 16 Ogos - Had umur bagi menyertai Pergerakan Pemuda MICakan dinaikkan daripada 40 ke 45 tahun untuk membolehkan lebih ramaigolongan muda menyertainya.

Ahli UMNO disaran miliki Facebook
KUALA LUMPUR 16 Ogos – Setiap ahli UMNO terutama kalangan pemimpindisaran menyertai laman sosial Facebook sebagai satu cara untuk menarikgenerasi muda mendekati parti itu.

'SPRM tak wajar beza siasatan'
KOTAKINABALU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak wajarmembezakan siasatan terhadap orang politik dengan orang biasa keranaundang-undang adalah untuk semua, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perbincangan cari kaedah selesai isu sensitif Rabu
PETALINGJAYA: Tiga kementerian akan mengadakan perbincangan Rabu ini bagimencari mekanisme untuk melicinkan dan mempercepatkan proses siasatandan pendakwaan kes membabitkan isu perkauman, agama, institusi beraja,kedudukan bahasa Melayu terutama di internet.

Batal arahan siasat masa pejabat: Nazri
KUCHING:Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz,mengarahkan Peguam Negara supaya mengambil tindakan untuk membatalkanarahan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berhubungkebenaran untuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)menjalankan siasatan pada waktu pejabat sahaja.

Lesen guaman batal tak jejas calon BN bertanding
GEORGETOWN: Calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan UndanganNegeri (DUN) Permatang Pasir, Rohaizat Othman, layak bertandingwalaupun lesen peguam sivilnya dibatalkan.

Rohaizat sedia hadapi apa saja tuduhan
BUKITMERTAJAM: Calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, Rohaizat Othman sedia menghadapiapa saja tuduhan dilemparkan parti pembangkang terhadapnya sepanjangtempoh berkempen.

'Tiada rekod MCA terima RM10j'
KUALALUMPUR: Bendahari Agung MCA, Senator Tan Sri Tee Hock Seng, semalammengesahkan parti itu tidak menerima RM10 juta daripada Datuk SeriTiong King Sing seperti didakwa Ketua Pegawai Eksekutif Kuala DimensiSdn Bhd (KDSB) itu terhadap Presiden Datuk Seri Ong Tee Keat.

T Mohan Ketua Pemuda MIC
KUALALUMPUR: Ketua Koordinator Pemuda MIC, T Mohan dipilih sebagai KetuaPemuda MIC yang baru manakala Datin Paduka P Komala Devi mengekalkanjawatan Ketua Wanita MIC pada pemilihan Pergerakan Pemuda, Wanita danPuteri MIC di sini, semalam.

Syor akar umbi pinda perlembagaan Umno diperhalus: Hishammuddin
KUALALUMPUR: Naib Presiden Umno yang juga Pengerusi Jawatankuasa PindaanPerlembagaan Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata cadanganakar umbi mengenai pindaan perlembagaan parti itu akan dikumpulkan dandibincangkan pada bulan puasa ini sebelum dibawa ke peringkattertinggi.

Umno, Pas wajar henti berbalah
KEPALABATAS: Tun Abdullah Ahmad Badawi meminta Umno dan Pas supayamenghentikan perbalahan berkaitan akidah Islam yang semakinmenjadi-jadi dan ketara sejak kebelakangan ini.Bekas Perdana Menteri berkata, beliau tidak gembira melihat kedua-duaparti yang hampir 100 peratus ahlinya adalah orang Islam bergaduhmengenai isu akidah Islam yang tidak memberi apa-apa faedah.

'Kaji tradisi agih kerusi wakil rakyat'
KUALALUMPUR: Tradisi pengagihan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri(DUN) antara parti komponen Barisan Nasional (BN) yang diguna pakaisekarang perlu dikaji semula dengan mengambil kira kehendak pengundikawasan itu.

Pakatan mahu Perak huru-hara
IPOH: Pakatan pembangkang dipercayai sedang merancang mewujudkan siri keduatindakan 'menghuru-harakan' Perak apabila mahu mengadakan Sidang DewanUndangan Negeri (DUN) pada 2 September ini, kata Menteri Besar, DatukSeri Dr Zambry Abdul Kadir.

PDRM cukup anggota pantau pilihan raya
GEORGETOWN:Jumlah anggota polis ditugaskan memantau perjalanan pilihan raya kecilDewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir akan ditambah sekiranyawujud keadaan tidak stabil sehingga membahayakan keselamatan pendudukdi kawasan itu.

Pusat akan umum projek di Manek Urai
KOTABHARU: Kerajaan Pusat dijangka membuat beberapa pengumuman dalam tempohterdekat bagi memenuhi permintaan masyarakat Manek Urai, sebagaimanadijanjikan oleh Barisan Nasional (BN) ketika pilihan raya kecil kawasanitu, baru-baru ini.

Polis ambil keterangan Jeff Ooi
PULAUPINANG 16 Ogos - Polis hari ini mengambil keterangan Ahli ParlimenJelutong, Jeff Ooi selama hampir dua jam di pusat khidmatnya di PlazaSri Wonders di sini, berhubung kenyataannya yang mengaitkan syariahIslam sebagai ekstremisme.

PKFZ, KDSB minta surat pelantikan sah Pengerusi LPK
KUALALUMPUR: Pemaju utama Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), Kuala DimensiSdn Bhd (KDSB) semalam meminta Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong TeeKeat menunjukkan surat pelantikan daripada Yang di-Pertuan Agongataupun pejabat Yang di-Pertuan Agong mengenai kedudukan Datuk Lee HwaBeng sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) sah sebelum jam4.30 petang hari ini.

No comments: