Thursday, August 20, 2009

Rohaizat tidak hilang kelayakan

Rohaizat tidak hilang kelayakan

KUALA LUMPUR 19 Ogos - Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, Rohaizat Osman tidak hilang kelayakan bertanding berdasarkan Perkara 48 Perlembagaan Persekutuan.

Penasihat Undang-Undang UMNO, Datuk Mohd. Hafarizam Harun berkata, mengikut Perlembagaan tersebut, hanya enam syarat yang melucutkan hak seseorang daripada bertanding.

Menurutnya, syarat itu ialah tidak sempurna akal, muflis yang belum dilepaskan, memegang jawatan berkepentingan dan gagal menghantar penyata belanja pilihan raya dalam masa serta mengikut cara yang dikehendaki.

"Selain itu, individu yang disabitkan suatu kesalahan oleh suatu mahkamah, dihukum penjara selama tempoh tidak kurang satu tahun atau denda tidak kurang RM2,000 serta tidak mendapat ampun akan hilang kelayakan dan hilang kewarganegaraan.

"Oleh itu, Rohaizat tidak hilang kelayakan bertanding malah nasihat juga telah diberi Pejabat Undang-Undang UMNO kepada pucuk pimpinan sebelum beliau dipilih menjadi calon," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Mohd. Hafarizam juga menjelaskan, isu tindakan oleh Lembaga Tatatertib Peguambela dan Peguamcara kepada calon BN itu tiada kaitan dengan kelayakan beliau bertanding.

"Kelayakan bertanding hanya tertakluk kepada Perlembagaan dan Akta Kesalahan Pilihan raya 1954 manakala isu tindakan tatatertib pengamal undang-undang tertakluk kepada Akta Profesion Undang-Undang 1976.

"Tidak ada kaitan antara kedua-duanya. Oleh itu, tidak timbul isu salah laku jenayah kecuali ada sabitan di mahkamah dan hukuman dijatuhkan serta tiada pengampunan diberikan," ujarnya.

Mengulas lanjut isu ditimbulkan Koperasi Pekebun Getah Negeri Pulau Pinang Berhad, Mohd. Hafarizam berkata, transaksi jual beli sebidang tanah itu dikendalikan sepenuhnya bekas rakan kongsi Rohaizat.

"Semasa aduan dibuat, bekas rakan kongsi beliau telah meninggalkan firmanya, Tetuan Saif Ariff & Rohaizat.

"Beliau telah sanggup mengambil tanggungjawab sebagai rakan kongsi di dalam firma tersebut dan menyelesaikan segala bayaran yang tertunggak bagi membersihkan nama baik beliau dan firmanya," katanya.

Menurutnya, tindakan tatatertib yang diambil kepada Rohaizat adalah atas kapasiti bersama dan berasingan di dalam undang-undang lazim perkongsian selaras dengan Akta Perkongsian 1961.

Tambah Mohd. Hafarizam, rakan-rakan kongsi di dalam firma guaman terdedah kepada liabiliti tidak terhad termasuk perilaku jenayah, kecuaian dan pengabaian rakan-rakan kongsi di dalam firma guaman.

"Berdasarkan keadaan itu, adalah tidak tepat jika dikatakan bahawa Rohaizat diadukan atas kapasiti perseorangan beliau sebagai seorang pengamal undang-undang.

"Sedangkan beliau rakan kongsi di firma tersebut dan liabiliti Rohaizat terpaut kepada firma guamannya sahaja," jelasnya.

Menurutnya, tindakan yang diambil terhadap Rohaizat ialah di bawah Seksyen 103D Akta Profesion Undang-Undang 1976 namun itu sama seperti tindakan diambil terhadap pengarah syarikat yang diperbadankan.

No comments: