Sunday, August 16, 2009

POLITIK : AHAD 16 OGOS 2009

35,000 serah memorandum sokong Muhyiddin
KUANTAN15 Ogos - Kira-kira 35,000 ahli UMNO dari tiga bahagian di Pahang hariini menyerahkan memorandum menyokong kenyataan Timbalan Presiden UMNO,Tan Sri Muhyiddin Yassin yang melabelkan Penasihat Parti KeadilanRakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu.
Elak berhimpun hari penamaan calon
BUKIT MERTAJAM 15 Ogos - Kementerian Kesihatan menasihatkan parapenyokong parti yang bertanding pada Pilihan Raya Kecil Dewan UndanganNegeri (DUN) Permatang Pasir supaya tidak mengadakan perhimpunanbesar-besaran pada hari penamaan calon, Isnin ini.

Nik Aziz tiada pendirian tetap
KUALALIPIS 15 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Matdisifatkan sebagai tidak mempunyai pendirian konsisten apabilamenghalalkan pemimpin DAP menghina Islam.

Nik Aziz perlu pilih jadi ahli politik atau ulama
KUALALUMPUR 15 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat perlu membuatpilihan sama ada mahu menjadi seorang ahli politik atau ulama sepenuhmasa bagi mengelak timbulnya kekeliruan di kalangan masyarakat.

Si Kitul jual maruah bangsa
TANAHMERAH 15 Ogos - UMNO Bahagian Tanah Merah bimbang dengan gelagatsebilangan pemimpin Melayu dalam pakatan pembangkang yang sanggupmenggadai maruah dan kepentingan bangsa kerana kemaruk mendapatkankuasa.

Umat Islam perlu tentang golongan hina Islam
BESUT15 Ogos - Umat Islam di negara ini perlu menentang sebarang bentukperbuatan penghinaan atau memperlekehkan agama Islam oleh mana-manapihak termasuk golongan bukan Islam.

Fahaman Islam liberal dipantau
BANGI15 Ogos - Kerajaan sedang memantau penyusupan fahaman liberalisme untukmewujudkan golongan Islam liberal yang mungkin akan merosakkan umatIslam di negara ini.


Pengundi di Permatang Pasir akan lebih rasional
KUANTAN 15 Ogos - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassinyakin para pengundi di Permatang Pasir akan membuat keputusan rasionalpada 25 Ogos ini berdasarkan perkembangan yang berlaku dalam pakatanpembangkang.

Tak halang kempen
JITRA15 Ogos - Orang ramai tidak boleh dihalang daripada berkempen padaPilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir walaupunberdepan risiko dijangkiti influenza A (H1N1).

Isu P. Pinang diyakini bantu BN
KUALALUMPUR 15 Ogos - Pelbagai isu yang mendedahkan tembelang pakatanpembangkang baik di Pulau Pinang dan negeri-negeri yang diperintah olehmereka akan memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN) pada PilihanRaya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir.

Pembangkang diselar
TANJONGKARANG 15 Ogos - UMNO Selangor menyelar pimpinan pakatan pembangkangnegeri yang terlalu ghairah mengejar populariti politik di kalanganbukan Islam sehingga mengetepikan sensitiviti majoriti umat Islam.

Ahli Pas jangan hanya jadi 'pak turut' - Khairy
ROMPIN15 Ogos - Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, ahli-ahli Pasjangan hanya menjadi pak turut kepada pemimpin mereka yang sanggupmengorbankan prinsip parti itu demi kuasa dengan membenarkan DAPmenghina Islam.Komitmen pemimpin
TEMERLOH:Usaha memulihkan persepsi negatif rakyat terhadap Umno dan BarisanNasional (BN) memerlukan inisiatif dan komitmen tinggi segenap lapisankepemimpinan parti, terutama peringkat akar umbi, kata Tan SriMuhyiddin Yassin.

Umno Bera lulus usul Anwar pengkhianat
BERA:Umno Bahagian Bera sebulat suara meluluskan usul yang menyatakansokongan mereka terhadap kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan SriMuhyiddin Yassin yang melabelkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR),Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat bangsa.

Kedudukan Bernas ke Kabinet
KUALALUMPUR: Kedudukan Padiberas Nasional Berhad (Bernas) sebagai syarikatstrategik pembekalan beras negara akan ditentukan selewat-lewatnyaOktober ini apabila laporan lengkap kajian yang dijalankan terhadapprestasi syarikat itu dibentangkan kepada Kabinet.

Soh, Teoh kahwin ghaib
ALORGAJAH: Soh Cher Wei kini menjadi menantu keluarga mendiang Teoh BengHock selepas menjalani ritual keagamaan dan upacara mempersembahkanminuman teh kepada mentuanya di Taman Seri Kelemak, dekat sini, pagisemalam.

'Pembangkang banyak lakukan penyelewengan'
SHAHALAM: Pemuda Umno yang dalam siri pertama ceramahnya, malam kelmarinmendakwa berlaku pelbagai penyelewengan membabitkan pemimpinpembangkang, antaranya membuat tiga invois tuntutan pembayaran yangsama.

Jentera parti perlu utama keselamatan pengundi
JITRA:Kementerian Keselamatan Dalam Negeri mengutamakan aspek keselamatanpengundi bagi memastikan proses pilihan raya kecil Dewan UndanganNegeri (DUN) Permatang Pasir, 25 Ogos ini berjalan lancar.

Rohaizat temui penduduk di 5 kenduri
BUKITMERTAJAM: Biarpun baru sehari diumumkan calon Barisan Nasional (BN)bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir,Rohaizat Othman, 38, sudah menghadiri lima kenduri di sekitar kawasanitu, semalam.

BN yakin pengundi mampu buat keputusan rasional
KUANTAN:Barisan Nasional (BN) percaya pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir, Pulau Pinang terutama generasi muda mampu membuatkeputusan rasional bagi memilih wakil rakyatnya pada pilihan raya kecil25 Ogos ini, seterusnya memberi harapan untuk meraih sokongan dankemenangan.


Tindakan dikenakan jika enggan bekerjasama
KUALALUMPUR 15 Ogos - Pembantu kepada Exco Kerajaan Selangor, Ronnie Liu,Wong Chuan How boleh dikenakan tindakan undang-undang jika siasatanmendapati dia enggan bekerjasama semasa disoal-siasat SuruhanjayaPencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), semalam.

SPRM henti siasatan politik serta-merta
KUALALUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akanmemberhentikan siasatan serta-merta terhadap semua kes membabitkan ahlipolitik berikutan suruhanjaya itu terus menerima kecaman daripadapelbagai pihak berhubung cara siasatan dijalankan.

Gantung sekolah jika sertai demonstrasi
KUALALUMPUR: Semua pelajar dan murid yang menyertai perhimpunan harammembantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) anjuran Gerakan MansuhISA (GMI) di sini, pada 1 Ogos lalu, bakal berhadapan tindakan tegastermasuk digantung sekolah jika mengulangi perbuatan itu pada masadepan.

Ujian DNA gagal kesan pemilik cap jari
KUALALUMPUR: Ujian DNA dilakukan ke atas empat daripada enam kesan cap jaripada surat ancaman bunuh yang ditujukan kepada Ketua PesuruhjayaSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Ahmad SaidHamdan, gagal mengesan pemiliknya.

No comments: