Tuesday, August 18, 2009

POLITIK : SELASA 18 OGOS 2009

SPRM tidak tunduk
KETUA Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan menegaskan bahawapihaknya akan meneruskan siasatan terhadap kes rasuah membabitkan ahlipolitik.

JAIS persoal Exco lulus bina kuil
SHAH ALAM 17 Ogos – Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menjelaskankeputusan pembinaan rumah ibadat bukan Islam di negeri itu termasuk diSeksyen 23 di sini yang mendapat bantahan penduduk Islam ditentukanoleh jawatankuasa khas yang dipengerusikan oleh Exco berkaitanportfolio berkenaan.


Satu lawan satu di N11
BUKITMERTAJAM 17 Ogos – Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir pada 25 Ogos ini bakal menyaksikan pertandingan satulawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) dan Pas.

BN tidak serang peribadi calon
BUKITMERTAJAM 17 Ogos – Barisan Nasional (BN) tidak akan menggunakan kaedahkempen berupa serangan peribadi dengan memburukkan calon lawan walaupunPas sudah mengambil pendekatan sedemikian ke atas calon BN pada PilihanRaya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir kali ini.

TPM kecewa pembangkang cetus kekecohan
KUALA LUMPUR 17 Ogos - Perbuatan bodoh yang menjatuhkan standard ahli Parlimen!

Amaran penduduk Seksyen 23
SHAH ALAM 17 Ogos – Penduduk Islam Seksyen 23 di sini memberi amaranakan melancarkan bantahan besar-besaran sekiranya kerajaan negeri tetapmeneruskan keputusan untuk membina kuil berhampiran kawasan kediamanmereka.

'Kami tidak akan undi pembangkang lagi'
SHAHALAM 17 Ogos - ''Kami tidak akan undi pakatan pembangkang lagi.'' Ituadalah luahan perasaan marah penduduk Islam di Seksyen 23 di sini hariini setelah kecewa dengan keputusan kerajaan negeri membina kuilberhampiran kawasan kediaman mereka.

Bertimbang rasalah - MB
KUALASELANGOR 17 Ogos - Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memintapenduduk Seksyen 23, Shah Alam. bertimbang rasa menerima keputusankerajaan negeri membina kuil di atas tanah seluas 0.2 hektarberhampiran kawasan perumahan tersebut.

Boleh disaman jika kecualikan siasatan
PUTRAJAYA17 Ogos - Kenyataan Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia (SPRM), Datuk Shukri Abdull mahu mengecualikan siasatanpihaknya terhadap semua kes membabitkan ahli politik menyalahiPerlembagaan Persekutuan.

Pekeliling kerajaan Selangor tidak sah
PUTRAJAYA17 Ogos - Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail berkata, pekelilingkerajaan Selangor yang hanya membenarkan Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia (SPRM) menjalankan siasatan rasuah ke atas pegawainya padawaktu pejabat adalah tidak sah.

Pembangkang jangan ganggu siasatan SPRM
PUTRAJAYA17 Ogos - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed NazriAbdul Aziz menggesa para pemimpin parti pembangkang tidak mengganggusiasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubungtuduhan rasuah ke atas wakil rakyat mereka.

LPPR mahu SPRM terus siasat rasuah
KUALALUMPUR 17 Ogos - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)mempunyai tanggungjawab undang-undang untuk mengambil tindakan ke atasmana-mana pihak tanpa mengira kedudukan dan latar belakang.

PPKM tentang pihak cemar institusi raja
KUALALUMPUR 17 Ogos - Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) akanmenentang mana-mana pihak yang cuba mencemar institusi raja denganmengheret pihak istana ke dalam kancah politik.


Jangan jadi penghukum - Jamil Khir
KUALA LUMPUR 17 Ogos - Seorang pendakwah yang menyeru kepada kebaikanmesti menjaga adab dengan tidak menjadi penghukum terhadap umat Islamyang lain.

'Usah guna cara samseng halang saya berkhidmat'
IPOH17 Ogos - Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir memberiamaran keras kepada pakatan pembangkang supaya tidak menggunakan carasamseng untuk menghalang beliau menjalankan tugas terhadap rakyat.

Ahli UMNO tak akan masuk syurga
BUKITMERTAJAM 17 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata,anggota UMNO tidak akan masuk syurga kerana parti itu mengamalkanajaran Islam palsu dari Palestin.

Tiada nas sertai Pas masuk syurga
PUTRAJAYA17 Ogos - Tiada nas dalam al-Quran dan hadis mensyaratkan seorang ituperlu menjadi ahli sesebuah parti sebelum dijanjikan masuk syurga.

Tidak mustahil BN lakukan keajaiban di Permatang Pasir
TIDAKmudah. Hakikat itu mesti diakui Barisan Nasional (BN) apabilamemperkatakan tentang peluang untuk merampas kerusi Dewan UndanganNegeri (DUN) Permatang Pasir. Banyak faktor yang mesti diambil kiralantaran N11 bukan cabaran yang boleh dilepasi semudah itu.

Beri peluang BN bangun Permatang Pasir
BUKITMERTAJAM 17 Ogos _ Pengundi-pengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir diminta menimbangkan sebaik-baiknya tawaran KerajaanPusat untuk menjadikan kawasan berkenaan sebagai 'anak emas' jika calonBarisan Nasional (BN), Rohaizat Othman memenangi pilihan raya kecilpada 25 Ogos ini.

Jangan cemar kesucian Ramadan
KUALATERENGGANU 17 Ogos - UMNO dan Pas diingatkan supaya tidak mencetuskaninsiden yang boleh mencemarkan kesucian bulan Ramadan ketika berkempenpada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir 25Ogos ini.

Taktik murahan Gobalakrishnan cetus kekecohan
BUKITMERTAJAM 17 Ogos - Suasana di luar pusat penamaan calon bagi PilihanRaya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN), Permatang Pasir di InstitutKemahiran Belia Negara (IKBN) di sini tercemar akibat 'publisitimurahan' yang cuba diraih pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), N.Gobalakrishnan.

Penipuan Pakatan Rakyat dibongkar: Muhyiddin
BUKITMERTAJAM: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Barisan Nasional (BN) akanmemberi fakta sejelas-jelasnya kepada pengundi Dewan Undangan Negeri(DUN) Permatang Pasir berhubung pembohongan dan penipuan yang dilakukanPakatan Rakyat.

Islam Umno tidak masuk syurga: Mursyidul Am Pas
BUKITMERTAJAM: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat, membuat tuduhanterbaru terhadap Umno dengan mendakwa Islam dibawa parti itu samaseperti Islam diamalkan di Palestin.

Pertandingan satu lawan satu di Permatang Pasir
BUKITMERTAJAM: Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) PermatangPasir (N11) pada 25 Ogos ini menyaksikan pertandingan satu lawan satu,membabitkan calon Barisan Nasional (BN) dan Pas.

Gobalakrishnan buat kecoh, biadab kena tahan
BUKITMERTAJAM: Polis menahan Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrishnankerana mencetuskan kekecohan di pusat penamaan calon pilihan raya kecilDewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, semalam.

Calon Pas yakin menang di DUN Permatang Pasir
BUKITMERTAJAM: Calon Pas bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir, Mohd Salleh Man melahirkan keyakinan tinggi untukmemastikan satu-satunya kerusi parti itu dalam DUN Pulau Pinangdikekalkan.

Harapan calon Bebas bertanding berkecai
BUKITMERTAJAM: Hasrat pakar motivasi, Kamarul Ramizu Idris, 43, bertandingsebagai calon Bebas pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir, 25 Ogos ini berkecai kerana gagal menyerahkan borangpencalonan dalam tempoh ditetapkan.

6,000 penyokong pakai topeng bukti prihatin
BUKITMERTAJAM: Hampir 6,000 penyokong Barisan Nasional (BN) dan Pas yanghadir ketika penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri(DUN) Permatang Pasir, di sini, semalam, memakai topeng penutup mulutsebagai membuktikan keprihatinan mereka terhadap wabak Influenza A(H1N1).

Isteri syukur Rohaizat diberi kepercayaan
BUKITMERTAJAM: Isteri Rohaizat Othman, 38, calon Barisan Nasional (BN) padapilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir,menyifatkan pemilihan suaminya adalah satu rezeki yang tidak ternilaikerana usianya masih muda.

GMP tidak cadang demonstrasi baru
KUALALUMPUR: Tiada perhimpunan atau demonstrasi jalanan akan dianjurkanmendesak kerajaan memulakan pemansuhan dasar Pengajaran danPembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) padatahun depan, kata Pengerusi Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP), Datuk DrHassan Ahmad.

'Letak calon Umno jika Melayu ramai'
KUALALUMPUR: Penganalisis politik mencadangkan kerusi Parlimen dan DewanUndangan Negeri (DUN) yang mempunyai lebih 50 peratus penduduk Melayuperlu meletakkan calon Umno pada pilihan raya umum akan datang.

Tokoh agama anggap ISA masih perlu
KUALALUMPUR: Berita Harian mengadakan Wacana Ilmu dengan menampilkan duatokoh agama terkemuka bagi membincangkan konsep Ahli Sunnah Wal Jamaahdalam kehidupan masyarakat di negara ini, termasuk aspek politik.

Pakar forensik diasak peguam wakili Selangor
SHAH ALAM 17 Ogos - Selepas diasak berkali-kali, Pakar Perunding KananPerubatan Forensik tidak menolak kemungkinan Setiausaha Politik ExcoSelangor, Teoh Beng Hock diacah-acah ke tingkap di tingkat 14, PlazaMasalam oleh individu yang ingin menakut-nakutkannya sebelum mendiangtercampak keluar.

Tiada kecenderungan bunuh diri
SHAHALAM 17 Ogos - Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock yangditemui mati di koridor tingkat lima Plaza Masalam di sini pada 16Julai lalu tidak mempunyai sebarang masalah psikologi sertakecenderungan untuk membunuh diri.

Keterangan kakitangan 2 Exco diambil
SHAH ALAM 17 Ogos - Polis hari ini mengambil keterangan dua kakitanganExco Selangor, Ean Yong Hian Wah dan Ronnie Liu bagi membantu siasatanlaporan polis yang mendakwa pejabat Exco yang digunakan ahli kongsigelap untuk berbincang mengenai aktiviti haram.

PKFZ: Polis siasat laporan Tee Keat
KUALALUMPUR 17 Ogos – Polis telah memulakan siasatan terhadap dua laporanyang dibuat oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keatberhubung isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), baru-baru ini.

Pekeliling tegah beri keterangan tak sah
PUTRAJAYA: Pekeliling Kerajaan Negeri Selangor Bilangan 4 Tahun 2009 melarangpegawainya memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia (SPRM) selepas waktu pejabat atau di luar pejabat merekaadalah tidak sah dan terbatal, kata Peguam Negara, Tan Sri Abdul GaniPatail.

Siasat semua kes rasuah secara telus
KUALALUMPUR: Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) menasihatkanSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya terus menyiasatsemua kes rasuah tanpa mengira kedudukan dan latar belakang seseorang.

Teoh tiada masalah psikologi: Dr Khairul
SHAHALAM: Teoh Beng Hock dikatakan seorang yang bersikap terbuka, senangberbincang serta tidak mempunyai masalah psikologi sehingga bolehmendorongnya untuk membunuh diri, Mahkamah Koroner di sini, semalam,diberitahu.

Keterangan pembantu 2 Exco diambil
SHAHALAM: Polis mengambil keterangan daripada dua pembantu tadbir kepadadua Exco Selangor semalam bagi membantu siasatan berhubung dakwaan AhliParlimen Wangsa Waju, Wee Choo Keong dalam blognya yang mendakwapejabat Exco diguna untuk mengadakan mesyuarat dengan kumpulan kongsigelap.

Dakwaan Tee Keat terima RM10j mula disiasat
KUALALUMPUR: Polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudahmemulakan siasatan berhubung dakwaan Ketua Eksekutif Kuala Dimensi SdnBhd (KDSB), Datuk Seri Tiong King Sing bahawa Menteri Pengangkutan,Datuk Seri Ong Tee Keat menerima 'pinjaman' RM10 juta daripadanya bagiaktiviti berkaitan MCA.

No comments: