Friday, August 14, 2009

Teori peguam mayat Beng Hock mungkin diseret

Teori peguam mayat Beng Hock mungkin diseret


GAMBAR laluan ke tingkap di pejabat SPRM yang dipercayai di mana mendiang Teoh Beng Hock terjun dipertontonkan kepada pihak media, semalam.


SHAH ALAM 13 Ogos - Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock mungkin telah diseret dari arah sisi sebelum mayat mendiang dijumpai di koridor tingkat lima, Plaza Masalam di sini.

Itu antara soalan berbentuk teori yang bermain di fikiran peguam Malik Imtiaz Sarwar dan diajukan kepada saksi inkues ke-13, Cif Inspektor Mazli Jusoh, 31, dari cawangan Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor.

Pada mulanya peguam itu yang mewakili kerajaan negeri Selangor menunjukkan kasut kanan Beng Hock berjenama Lee Cooper yang terdapat kesan geseran ketara pada tapak kasut.

Malik: ''Setuju bahawa geseran bahagian tapak kasut membawa implikasi yang penting. Adakah kemungkinan si mati telah diseret?''

Mazli: ''Tidak. Ini kerana pada kebiasaannya jika seseorang diseret, ia tidak akan kena pada tapak kasut. Jika diseret dari belakang pula, ia akan tahan kaki dengan tumit kasut.''

Malik: ''Tetapi kalau diseret dari tepi ada kemungkinan?''

Mazli: ''Ada.''

Ketika disoal semula oleh peguam Tan Hock Chuan yang mewakili kerajaan Malaysia, Mazli memberitahu, tingkap di tingkat 14 pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di bangunan Plaza Masalam boleh dibuka dengan luas.

Mazli memberi keterangan di hadapan Koroner Azmil Muntapha Abas bagi prosiding inkues siasatan kematian Beng Hock yang masuk hari kelapan hari ini.

Saksi itu menganggarkan dengan bukaan tingkap seluas 45 darjah serta kedudukannya yang rendah, seseorang boleh melangkah keluar melalui tingkap tersebut.

Tambahan pula, kata Mazli, beliau tidak melihat sebarang kesan tapak kasut pada bahagian tingkap yang berhabuk dan sekiranya bahagian tersebut dipijak, ia pasti akan meninggalkan kesan.

Selain itu, menurut saksi itu, tiada sebarang kesan geseran dijumpai pada bahagian tepi, kanan dan kiri, depan serta atas kasut Beng Hock.

Sebelum itu, ketika disoal oleh peguam Richard Wee yang mewakili Majlis Peguam Malaysia, saksi mengatakan seseorang boleh melangkah keluar melalui tingkap tersebut.

Katanya lagi, beliau bukan sahaja tidak menemui serpihan gentian (fiber) daripada seluar Beng Hock yang terkoyak pada bahagian punggung malahan tidak menemui sebarang benda tajam di luar tingkap di tingkat 14, yang boleh menyebabkan ia koyak.

Terdahulu Mazli memberitahu, selepas pemeriksaan dijalankan beliau mendapati pemegang bahagian pengunci tingkap di tingkat 14, telah patah.

Ujar Mazli, beliau telah meminta anggotanya membuat pengesanan cap jari berdasarkan kaedah menggunakan serbuk cap jari tetapi keputusannya negatif kerana keadaan tingkap yang kotor dan berhabuk.

''Selain itu, saya menemui sebatang gigi, kesan lekuk di bahagian lantai koridor tempat mayat Beng Hock ditemui.

''Di pejabat SPRM di tingkat 14, saya membuat pemeriksaan dan mengambil dua calitan menggunakan putik kapas di atas sofa setelah dimaklumkan oleh pegawai penyiasat, Asisten Supritendan, Ahmad Nazri Zainal, di situlah tempat mendiang berbaring (sebelum ditemui mati),'' jelas Mazli.

Beng Hock, 30, Setiausaha Politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di bangunan tersebut selepas memberi keterangan kepada SPRM sebagai saksi berhubung siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor.

No comments: