Friday, August 14, 2009

Pasukan khas SPRM siasat skandal PKFZ

Pasukan khas SPRM siasat skandal PKFZ

KUALA LUMPUR 13 Ogos - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menubuhkan satu pasukan penyiasat yang dianggotai seramai 30 anggota berhubung isu rasuah membabitkan isu Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamed berkata, pasukan siasatan itu telah menyiasat sebarang unsur melibatkan amalan rasuah dan penyelewengan dalam projek tersebut.

Katanya, pasukan itu yang ditubuhkan sejak beberapa minggu lalu berikutan terdapat dakwaan daripada pasukan petugas PKFZ bahawa jutaan ringgit telah dikeluarkan oleh syarikat pemaju utama projek itu, Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (Kuala Dimensi) dikaitkan dengan unsur-unsur penyelewengan.

"Kita akan siasat semua laporan dan dakwaan berkaitan rasuah dalam projek ini termasuk dakwaan Ketua Eksekutif Kuala Dimensi, Datuk Seri Tiong King Sing bahawa beliau memberi sumbangan RM10 juta untuk aktiviti parti MCA tahun lalu.

"Siasatan kini sudah bermula dan kita memanggil mereka yang terlibat dalam laporan dan dakwaan dalam kes ini. SPRM juga meminta semua pihak yang dipanggil agar memberi kerjasama supaya siasatan dapat berjalan dengan lancar," katanya ketika dihubungi hari ini.

Kerajaan pada Mei lalu memutuskan untuk meneruskan pembangunan di PKFZ walaupun dilaporkan wujud kelemahan urus tadbir oleh syarikat juruaudit, PricewaterhouseCoopers Advisory Services Sdn. Bhd. (PwC).

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) semalam memberitahu, mereka akan memanggil wakil Kuala Dimensi untuk memberi keterangan berhubung skandal PKFZ dalam tempoh dua minggu.

No comments: