Monday, August 10, 2009

POLITIK : ISNIN 10 OGOS 2009


Lagi laungan Anwar pengkhianat bangsa
UMNOBahagian Johor Bahru yang bersidang semalam sebulat suara melabelkanPenasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai‘pengkhianat bangsa.’


Menang biar bergaya - Najib
KUALALUMPUR 9 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Barisan Nasional (BN)menang dengan bergaya pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) akan datangdan bukannya menang dengan keputusan yang dibaratkan sebagai 'sipi -sipi' sahaja.

Rakyat menilai apa yang sedang berlaku - PM
KUALA LUMPUR 9 Ogos - Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razakberkata, sesebuah gabungan kerjasama parti politik untuk menjadikerajaan haruslah mempunyai pendirian bersama dari segi prinsip danideologi.Lebih ramai diminta jadi saksi
KUALA LUMPUR 9 Ogos - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamadmengalu-alukan tindakan beberapa pihak yang bersedia menjadi saksidalam membuktikan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk SeriAnwar Ibrahim sebagai pengkhianat Melayu.

Jeff Ooi berkeras
PULAUPINANG 9 Ogos – Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi tidak akan memintamaaf berhubung kenyataannya yang mengaitkan syariah Islam dan JamaahIslah Malaysia (JIM) sebagai ekstremis sebaliknya hanya mahu menarikbalik kenyataan tersebut.

Siew Fook perlu minta maaf
KUALALUMPUR 9 Ogos - Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordinkesal dan mengutuk kenyataan Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY), LokeSiew Fook yang menyerang peribadi pendakwah Dr. Mohd. Ridhuan TeeAbdullah secara keterlaluan, biadab dan boleh mencetuskan keteganganagama.

Penduduk S. Alam terus marah
SHAHALAM 9 Ogos – Masyarakat Islam di sini yang marah dan kesal dengantindakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membenarkanpenjualan arak di kawasan majoriti Melayu dan Islam menyifatkan beliautelah membelakangkan agama apabila mengambil keputusan sedemikian.
BN mesti rampas Selangor daripada pakatan pembangkang
KUALA SELANGOR 9 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, BarisanNasional (BN) mesti merampas semula Selangor daripada pakatanpembangkang kerana negeri ini adalah nadi pembangunan di Lembah Klang.


Pakatan akan ‘terburai’ – Muhyiddin
PERTH 9 Ogos – Tan Sri Muhyiddin Yassin percaya dengan dasar-dasartidak jelas dan situasi berkecamuk saat ini di negeri-negeri tadbiranpembangkang, pakatan tersebut dipercayai akan ‘terburai’ dalam setahundua ini.

Pas 'corot' dalam soal pembangunan
PERTH 9 Ogos - Barisan Nasional (BN) yakin Pas tidak akan beranimenyebut soal pembangunan semasa kempen Pilihan Raya Kecil PermatangPasir nanti kerana banyak bukti menunjukkan keupayaan parti itu terlalu'corot'.

Gerakan massa tambat hati rakyat
KAJANG 9 Ogos - UMNO Selangor perlu mengadakan gerakan massa untukmenambat hati rakyat bagi mengembalikan negeri ini ke pangkuan BarisanNasional (BN).

Pas dicabar keluar pakatan pembangkang
BUKIT MERTAJAM 9 Ogos - Pas dicabar keluar daripada pakatan pembangkangberikutan tindak-tanduk DAP dalam gabungan itu yang tidak menghormatiprinsip perjuangan yang dibawa Pas selama ini.

UMNO mesti relevan dengan keperluan rakyat
JOHORBAHRU 9 Ogos - Perjuangan UMNO mesti selari dan relevan dengankeperluan rakyat jika mahu dipandang sebagai sebuah parti politik yangteguh serta berjaya.

UMNO mahu KDN timbang ISA terhadap Siew Fook
KLANG9 Ogos - Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi mahuKementerian Dalam Negeri (KDN) menimbang mengenakan tindakan AktaKeselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap Loke Siew Fook yang didakwamenghina Islam.

Amaran kepada DAP jangan hina Islam
PONTIAN9 Ogos - UMNO memberi amaran kepada DAP supaya tidak bermain apiperkauman dengan terus menyerang dan menghina orang Islam dan Melayu dinegara ini.

Orang Melayu perlu tepis ancaman agar terus gah
PULAUPINANG 9 Ogos - Orang Melayu perlu menepis ancaman seperti perpecahan,ekonomi dan rasuah ke arah memastikan kaum itu terus gah di negara ini.

Perjuangan UMNO bukan untuk kepentingan individu
SIPITANG 9 Ogos - Semua ahli UMNO harus kembali kepada perjuangan asalparti yang memperjuangkan nasib rakyat dan bukannya berlandaskan kepadakepentingan individu sekiranya mahu terus mendapat sokongan rakyat.

Jangan 'tunjuk muka' sahaja
SUNGAI SIPUT 9 Ogos - Semua pemimpin dan ahli UMNO perlu bekerja kerassepanjang masa dengan menjalankan khidmat terbaik kepada rakyat, bukanhanya 'menunjukkan muka' semasa kempen pilihan raya.

Ayat 'Paria' cetuskan kemarahan
ALOR SETAR 9 Ogos - Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah Ke-12di sini hari ini panas apabila tindakan Lim Soo Nee ( PKR-Kulim )menyebut Kerajaan Barisan Nasional (BN) Kedah sebelum ini 'paria'mencetuskan kemarahan pembangkang.

BN perlu rampas semula Selangor
KUALASELANGOR: Barisan Nasional (BN) perlu merampas semula Selangor daripadaPakatan Rakyat (PR) kerana negeri ini menjadi nadi penting kepadapembangunan negara, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib mahu BN menang bergaya Pilihan Raya Umum ke-13
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mahu Barisan Nasional (BN) menangbergaya pada Pilihan Raya Umum ke-13 dan menggesa pemimpin semua partikomponen terutama Umno lebih kerap mendampingi rakyat bagi meraihkepercayaan serta keyakinan mereka.

Ideologi berbeza halang sepakat
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, percanggahan pendapat antaraparti Pakatan Rakyat di Selangor berhubung penjualan arak berpuncadaripada perbezaan ideologi politik yang ketara, khususnya antara Pasdan DAP.

Khairy cabar Pas keluar pakatan demi maruah
BUKITMERTAJAM: Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mencabar Pas keluardaripada Pakatan Rakyat (PR) demi menjaga maruah parti kerana tidaklagi dihormati dalam gabungan itu.

Umno Johor Bahru cabar Anwar saman
JOHORBAHRU: Seramai 398 perwakilan mesyuarat Umno bahagian Johor Bahrusemalam, mencabar Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk SeriAnwar Ibrahim supaya menyaman mereka selepas melaungkan serentak 'AnwarIbrahim pengkhianat bangsa'.

Tempoh sebulan haramkan arak
KUALALUMPUR: Dewan Pemuda Pas Pusat memberi tempoh sebulan kepada KerajaanSelangor untuk mengharamkan minuman keras di kawasan majoriti Islam.

Adun sifatkan kerajaan BN 'paria' dibidas
ALORSETAR: Ahli Dewan Undangan Negeri Kulim, Lim Soo Nee dibidas keranamenyamakan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah Kedah sebelumpilihan raya umum tahun lalu sebagai 'paria'.

Cerca pendakwah dianggap keterlaluan
JASIN:Kenyataan Ketua Pemuda DAP, Loke Siew Fook yang didakwa mencerca danmengutuk Pendakwah Bebas, Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah menerusi sebuahlaman blog kelmarin, dianggap sebagai keterlaluan dan amat kurang ajar.

Zambry gesa Loke minta maaf
PARITBUNTAR: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mahuKetua Pemuda DAP, Loke Siew Fook, meminta maaf secara terbuka berhubungtulisan dalam blognya yang didakwa membuat tohmahan sertamemburuk-memburukkan kesultanan Perak.

Ooi tak mahu minta maaf tuduh JIM pengganas
GEORGETOWN:Ahli Parlimen Jelutong dari DAP, Ooi Chuan Aun, tidak akan memohon maafberhubung kenyataannya yang mendakwa Jemaah Islah Malaysia (JIM)sebagai ekstremis atau pengganas.

Guan Eng enggan layan kerenah penduduk Kampung Buah Pala
BUTTERWORTH:Kerajaan Pulau Pinang tidak mahu lagi membuang masa melayani kerenahsegelintir penduduk Kampung Buah Pala yang didakwanya mempunyai agendaperibadi berhubung isu kampung itu.

No comments: