Sunday, August 09, 2009

POLITIK : AHAD 09 OGOS 2009

Najib: Amal 3 budaya tarik sokongan rakyat
PEKAN 8 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak menggariskan tiga budayapenting yang perlu diamalkan oleh para pemimpin UMNO untuk menjaminsokongan rakyat kepada parti utama orang Melayu itu, berada di tahapterbaik.

'Tengoklah berapa ratus juta pula Anwar mahu saman'
PERTH8 Ogos - UMNO Johor akan menganjurkan perhimpunan besar-besaran dalamwaktu terdekat untuk melaungkan perkataan 'pengkhianat' ke atas DatukSeri Anwar Ibrahim agar ketua pembangkang itu mengambil tindakan saman'beratus-ratus juta ringgit' terhadap peserta perhimpunan.


JAIS tetap teruskan operasi
SHAHALAM 8 Ogos - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan meneruskanoperasi membanteras penjualan minuman keras kepada orang Islam dinegeri itu termasuk menggunakan kuasa yang diberikan bagi menangkapmereka yang terlibat.

Khalid salahkan penduduk Seksyen 8, Shah Alam buat aduan
KUALASELANGOR 8 Ogos - Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari inimenyalahkan penduduk Seksyen 8 yang membuat aduan kepada MajlisBandaraya Shah Alam (MBSA) berhubung penjualan arak ke atas umat Islamoleh sebuah kedai serbaneka di kawasan itu, Julai lalu.

PBT tidak akan takut - Anulae
KOTA BHARU 8 Ogos - Pihak berkuasa tempatan (PBT) Selangor akan terusbertegas dengan menghalang mana-mana peniaga daripada menjual araksekiranya tidak mempunyai lesen sah walaupun ada ahli politik cubamenghalang tindakan sedemikian.Kaedah baru pilih pemimpin
PEKAN 8 Ogos - UMNO akan membuat keputusan berhubung dua kaedahpemilihan jawatan tertinggi dalam pindaan perlembagaan parti itu padaPerhimpunan Agung UMNO yang bermula 13 hingga 16 Oktober ini.

Pembangkang tak mampu bela rakyat
TAIPING8 Ogos - Pertelingkahan berterusan dalam pakatan pembangkang yangberlaku di Pulau Pinang, Kedah dan terbaru di Selangor jelasmenunjukkan mereka tidak berupaya membela nasib rakyat.

Tiada masalah pilihan raya bulan puasa
BAGANDATOH 8 Ogos - Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang tidak mempunyaisebarang masalah sekiranya Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri(DUN) Permatang Pasir diadakan pada bulan Ramadan.

UMNO Maran pertahan Muhyiddin
MARAN8 Ogos - UMNO Bahagian Maran hari ini menyatakan sokongan padu kepadaTan Sri Muhyiddin Yassin berhubung kenyataannya yang menyifatkan DatukSeri Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat terhadap perjuangan orangMelayu.

Saman: Gimik politik Anwar
JOHORBAHRU 8 Ogos - Hasrat Datuk Seri Anwar Ibrahim menyaman TimbalanPerdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebanyak RM100 jutadisifatkan sebagai satu gimik politik semata-mata.

Hafiz syor Pas keluar Pakatan Rakyat
PULAU PINANG 8 Ogos - Bekas Ketua Dewan Pemuda Pas negeri, MohamedHafiz Mohamed Nordin mencadangkan supaya Pas keluar daripada PakatanRakyat sekali gus mengkaji semula kedudukannya dalam gabungan itu.Syor DAP bicarakan Hassan Ali ditolak wujud badan disiplin
KUALALUMPUR: Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menolak cadangan DAPSelangor yang mahu sebuah badan disiplin Pakatan Rakyat (PR) ditubuhkanbagi menghadapkan Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Mohamed Aliyang mengkritik secara terbuka seorang pemimpin DAP merangkap Excokerajaan negeri itu.

1,000 aduan tuntutan rugi demonstrasi ISA diterima
KUALALUMPUR: Biro Pengaduan Awam (BPA) sudah menerima hampir 1,000 aduanberhubung tuntutan ganti rugi daripada pihak yang terjejas akibatperhimpunan haram membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) disekitar ibu negara, 1 Ogos lalu.

Jais terus operasi banteras jual arak
SHAHALAM: Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) akan meneruskan operasimembanteras penjualan minuman keras kepada orang Islam di negeri itudengan kerjasama pihak berkuasa tempatan (PBT) walaupun isu itumencetuskan kontroversi berikutan perbalahan di antara pemimpin Pas danDAP negeri.

Pinda perlembagaan bukti lebih demokratik
PEKAN: Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak, berkata pindaan perlembagaanparti itu berkaitan pemilihan pucuk pimpinan pada Perhimpunan AgungnyaOktober ini, dilihat amat penting bagi memastikan Umno akan lebihdemokratik, bersih dan memberi kuasa kepada ahli untuk memilih.

Umno perlu dekati rakyat
PEKAN: Datuk Seri Najib Razak berkata, pemimpin dan ahli parti itu mestimempraktikkan tiga budaya iaitu ‘mendengar, berkhidmat danmenyelesaikan masalah’ bagi memantapkan semula Umno

No comments: