Saturday, July 11, 2009

POLITIK : SABTU 11 JULAI 2009


Pas belum sahut cabaran - TPM
KUALA KRAI 10 Julai - Tan Sri Muhyiddin Yassin membidas kepimpinan Paskerana masih belum menyahut cabarannya yang dibuat tiga hari lalusupaya membuktikan tuduhan bahawa UMNO tidak memperjuangkan syiarIslam.

Tahan semula Manoharan bawah ISA
KUALALUMPUR 10 Julai - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M.Manoharan perlu ditahan semula di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA) ekoran tindakannya tidak menghormati institusi raja selain terusmempertikaikan status bumiputera.

Malu Sidang Dewan Negara tamat awal
KUALA LUMPUR 10 Julai - Sidang Dewan Negara yang ditamatkan dua harilebih awal daripada jadual asalnya adalah sesuatu yang memalukan untukParlimen Malaysia.

Mengundi secara melulu musnahkan masa depan negara
PULAU PINANG 10 Julai - Tindakan rakyat memilih parti pemerintah secaramelulu atau berdasarkan emosi hanya mengundang malapetaka politik danmenghancurkan masa depan negara.
Anak emas: Bukan sekadar janji
KUALA KRAI 10 Julai - Pergerakan Pemuda UMNO kesal dengan sikap Pasyang sekadar membisu terhadap tuntutan dan tindakan melampau Ahli DewanUndangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah dari DAP, M. Mahoharan yang jelasmenghina orang Melayu, tradisi dan undang-undang.

Nik Aziz enggan jawab cabaran Muhyiddin
KOTABHARU 10 Julai - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Matberkata, beliau tidak berminat untuk menjawab cabaran dan persoalanyang ditimbulkan oleh pemimpin UMNO berhubung isu dasar Islam yangdilaksanakan oleh Pas.

Masalah jalan turut diberi perhatian
KUALAKRAI 10 Julai - "Sudah bertahun-tahun kami tunggu wakil rakyat datangmelawat kampung ini dan tengok soal jalan kecil di sini tetapi taksangka yang datang adalah menteri."

Pas semakin terdesak - Khairy
KUALA KRAI 10 Julai - Rayuan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz NikMat supaya Timbalan Presiden parti itu, Nasharuddin Mat Isa turunberkempen di Manek Urai membuktikan Pas semakin terdesak.

Pas semakin terdesak – Khairy
KUALAKRAI 10 Julai – Pergerakan Pemuda UMNO kesal dengan sikap Pas yangsekadar membisu terhadap tuntutan dan tindakan melampau Ahli DewanUndangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah dari DAP, M. Mahoharan yang jelasmenghina orang Melayu, tradisi dan undang-undang.

Pas ajak berforum pula di Manek Urai
KUALAKRAI 10 Julai - Tidak cukup dengan ceramah dan papan pemidang mengenairoyalti minyak, Pas terus memainkan isu tersebut termasuk mengajakBarisan Nasional (BN) dan Petronas menyertai forum khas membincangkantuntutan mereka itu.

PKR persoal arahan tutup bilik gerakan
KUALAKRAI 10 Julai - Parti Keadilan Rakyat (PKR) mempersoalkan arahan polissupaya bilik gerakan parti itu di Peria di sini yang dibuka bagimembantu Pas menghadapi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Manek Urai ditutup serta-merta semalam.

PKR-DAP Selangor pula bercanggah
SHAHALAM 10 Julai - Wakil rakyat pakatan pembangkang di negeri inibercanggah pendapat berhubung cadangan Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Bukit Antarabangsa, Azmin Mohamed Ali semalam supaya barisanExco kerajaan negeri dirombak.

DAP terkejut kenyataan Azmin
SHAHALAM 10 Julai - Pengerusi DAP Selangor, Ean Yong Hian Wah terkejut dankesal dengan kenyataan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) BukitAntarabangsa, Azmin Ali yang mendesak kerajaan negeri merombak barisanAnggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (exco) dan menyifatkan MajlisTindakan Ekonomi Selangor (MTES) sebagai 'mahkamah'.

Kampung Buah Pala: Guan Eng nafi beliau tabur janji
PULAUPINANG 10 Julai - Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menafikanbahawa beliau dan kerajaan negeri pernah berjanji untuk mengembalikantanah kepada penduduk Kampung Buah Pala di Bukit Gelugor di sini semasaberkempen pada pilihan raya umum tahun lepas.

DAP Kedah masuk semula pakatan pembangkang, pusat babi baru di Gurun
ALORSETAR 10 Julai - DAP Kedah yang mengisytiharkan keluar pakatanpembangkang negeri 10 hari lalu menarik balik keputusan tersebutselepas mencapai kata sepakat dengan barisan kepimpinan kerajaan negeripimpinan Pas.Guan Eng dakwa tak pernah janji isu tanah
GEORGETOWN:Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mendakwa tidak mengetahuimengenai janji dibuat pemimpin Pakatan Rakyat (PR) untuk mengembalikanhak tanah penduduk Kampung Buah Pala.

Tidak mahu pusat potong babi
SUNGAIPETANI: Hasrat kerajaan negeri yang dikatakan bakal memindahkan pusatpemotongan babi ke lokasi baru di Kampung Sungai Toh Pawang, di sini,menimbulkan reaksi negatif daripada penduduk yang rata-rata kurangsenang dengan tindakan itu.

DAP Kedah kembali sertai Pakatan Rakyat
ALORSETAR: DAP Kedah semalam mengumumkan kembali menyertai dan menyokongkerajaan Pakatan Rakyat negeri selepas 10 hari bertindak keluarberikutan isu perobohan rumah pemotongan babi di Kampung Berjaya, dekatsini.

'Kenyataan Azmin salah sasaran'
SHAHALAM: Pengerusi DAP Selangor, Ean Yong Hian Wah terkejut dan kesaldengan kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa,Azmin Ali yang mendesak kerajaan negeri merombak barisan Anggota MajlisMesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) dan menyifatkan Majlis TindakanEkonomi Selangor (MTES) sebagai 'mahkamah'.

Kritikan Dr M pandangan peribadi
KUALALUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, walaupun sering mengkritikdasar kerajaan, ia tidak bermakna beliau tidak menyokong pentadbirankerajaan.

Pas terdesak ajak Nasharuddin berkempen
KUALAKRAI: Pemuda Umno menyifatkan keputusan Pas Kelantan membenarkanTimbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa, 'turun padang' pada pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, selepas pertengahankempen adalah tindakan yang terdesak.

Mahkamah benarkan permohonan Uthayakumar
KUALA LUMPUR 10 Julai - Hasrat pemimpin Hindraf, P. Uthayakumarmendapatkan rawatan perubatan di luar negara tercapai akhirnya apabilaMahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonannya untukmendapatkan semula pasport antarabangsa bagi tujuan tersebut.

Vigneswaran kalah kes saman NSTP
KUALALUMPUR: Bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Belia dan Sukan, SVigneswaran kalah dalam saman fitnahnya di Mahkamah Tinggi di sinisemalam, terhadap The New Straits Times Press (Malaysia) Berhad (NSTP)dan tiga wartawannya berhubung tiga laporan diterbitkan syarikat akhbaritu empat tahun lalu.

No comments: