Monday, July 06, 2009

POLITIK : ISNIN 06 JULAI 2009

Guan Eng ‘cuci tangan’?
PULAU PINANG 5 Julai – Penduduk Kampung Buah Pala kecewa dengantindakan Ketua Menteri, Lim Guan Eng mengalihkan beban menyelesaikanmasalah tanah di situ kepada Kerajaan Pusat.


Babi: Penduduk Pendang bantah
PENDANG 5 Julai - Bukan orang Melayu sahaja yang menentang malahcadangan untuk membina pusat penyembelihan babi di Kampung Cina di siniturut dibantah penduduk berketurunan Siam.

BN tidak amal politik retorik
SIBU 5 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, kerajaan BarisanNasional (BN) pimpinan beliau bukanlah kerajaan yang mengamalkanpolitik retorik tetapi kerajaan yang mengutamakan tindakan kepadarakyat.
UMNO tidak lari dari kerangka Islam
KUALA KRAI 5 Julai - Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad ZahidHamidi yakin pemimpin muda parti itu dapat menjawab segala hujah yangdikemukakan Pas ketika berwacana secara ilmiah dan terbuka nanti.

MTUC perlu bebas dari tekanan politik - Rajasegaran
KUALALUMPUR 5 Julai - Keputusan Mahkamah Tinggi Jumaat lepas yangmengesahkan kedudukan G. Rajasegaran sebagai Setiausaha Agung KongresKesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) amat besar ertinya serta mempunyaikesan mendalam terhadap MTUC - satu-satunya badan yang mewakiligolongan pekerja di negara ini.Bukan mudah jadi pemerintah
KUALA LUMPUR 5 Julai - Kekalutan yang melanda pakatan pembangkangsepatutnya memberi kesedaran kepada rakyat untuk menilai perjuanganUMNO dan Barisan Nasional (BN) bukan seperti yang sering digambarkansebelum ini.


Kempen BN lebih agresif
KUALAKRAI 5 Julai - Barisan Nasional (BN) akan memulakan fasa kedua kempenbagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai denganlebih agresif sebaik sahaja proses penamaan calon selesai esok.

Berikan isyarat perubahan - Shahrizat
KUALAKRAI 5 Julai — Pengundi di Manik Urai perlu menolak calon Pas dalamPilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) itu sebagai isyaratbahawa mereka tidak mahu terus hidup dalam serba kekurangan di bawahkerajaan negeri Kelantan yang tidak mampu menjaga kebajikan rakyatnegeri itu.

6,142 pelajar terima bantuan
KUALAKRAI 5 Julai - Kebajikan 6,142 pelajar dari 22 buah sekolah rendah danmenengah serta sebuah sekolah aliran Arab di Manek Urai mendapatperhatian Kementerian Pelajaran.

Serang UMNO bukan strategi pancing undi - Nik Aziz
KUALAKRAI 5 Julai - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ( gambar) menegaskan kenyataannya menyamakan UMNO dengan komunis dan ajaransesat bukan strategi untuk memancing undi bagi Pilihan Raya Kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Manek Urai.

Anggota polis cukup kawal keselamatan di Manek Urai
KOTA BHARU 5 Julai - Polis mempunyai kekuatan dan keupayaan mencukupiuntuk menghalang sebarang cubaan menjejaskan ketenteraman sepanjangproses Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai.

Hanya pertembungan dua penjuru
KUALAKRAI 5 Julai - Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) ManekUrai pada 14 Julai ini bakal menyaksikan pertandingan dua penjuru diantara calon Barisan Nasional (BN) dan Pas.

Pakatan sentiasa salahkan BN
KUALALUMPUR 5 Julai – Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidaksepatutnya menyalahkan orang lain apabila tidak mampu menyelesaikan isupenduduk Kampung Buah Pala.

Pulau Pinang tulis surat minta bantuan Perdana Menteri
PULAUPINANG 5 Julai – Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan menulis surat kepadaPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bagi meminta bantuandaripada Kerajaan Persekutuan untuk mengambil alih tanah di KampungBuah Pala di sini.

Kerajaan Pusat sedia bantu selesai isu Kampung Buah Pala
PULAUPINANG 5 Julai – Kerajaan Pusat sedia membantu kerajaan negerimenyelesaikan isu pengambilalihan tanah di Kampung Buah Pala, Gelugordi sini.

Sewa ‘banglo mewah’, Guan Eng diminta buat penjelasan
PULAUPINANG 5 Julai – Belum pun berjaya menyelesaikan kontroversipengambilalihan tanah di Kampung Buah Pala di sini, Ketua Menteri, LimGuan Eng dibidas lagi.

DAP diminta hormati Pas Kedah
BUKITMERTAJAM 5 Julai - DAP Kedah diingatkan supaya menghormati polisipentadbiran pakatan pembangkang di negeri itu yang diterajui Passeperti mana Pas menerima kepimpinan DAP di Pulau Pinang.

Thomas ulangi dakwaan isu roboh kuil, tokong
ALORSETAR 5 Julai - Pengerusi DAP Kedah/Perlis, Thomas Su mengulangidakwaan memperoleh fakta yang betul mengenai keputusan kerajaan negeriuntuk merobohkan kuil Hindu dan tokong Cina.

Pendaftar Pertubuhan selesai siasat PPP - Murugiah
PULAUPINANG 5 Julai - Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah selesai menjalankansiasatan bagi menentukan Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) yangsah, kata Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T.Murugiah.

Amaran KDN bertindak tegas
KOTABHARU 5 Julai - Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi amaran untukbertindak tegas jika Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Skudai diJohor, Dr. Boo Cheng Hau sekali lagi menuduh kononnya dasar-dasarafirmatif untuk Melayu dan bumiputera adalah serupa dengan dasaraparteid.BN tidak pernah buat janji kosong
SIBU: Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) tidakakan bermain politik untuk dinilai oleh rakyat, sebaliknya mahu supayarakyat menilai kerajaan yang dipimpinnya berdasarkan tindakan yangdiambil.

'Beri peluang BN bukti keupayaan'
KUALAKRAI: Barisan Nasional (BN) berharap pengundi Manek Urai mengambilkesempatan pada pilihan raya kecil 14 Julai ini untuk memberi peluangkepadanya membuktikan keupayaan membawa perubahan di kawasan itu.

Manek Urai sempena nama penduduk awal
KUALAKRAI: Kawasan Manek Urai yang menjadi tumpuan kerana dijadualkanberdepan pilihan raya kecil pada 14 Julai ini, dipercayai mendapat namasempena seorang penduduk awal yang membuka kampung itu, hampir 80 tahunlalu.

Syor lanjut tempoh penamaan buang masa
KUALALUMPUR: Cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memanjangkantempoh penamaan calon dari sejam ketika ini ke dua hingga tiga hariakan hanya membuang masa dan kos serta mengurangkan bahang prosespilihan raya.

Pulau Pinang minta PM atasi kemelut isu tanah
GEORGETOWN:Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang akan menulis surat kepada PerdanaMenteri, Datuk Seri Najib Razak, bagi mendapatkan bantuan kewanganuntuk menyelesaikan kemelut Kampung Buah Pala, Gelugor di sini.

Penduduk Kampung Buah Pala dibantu
PULAUPINANG: Kerajaan pusat sedia menawarkan bantuan bagi menyelesaikanmasalah penduduk Kampung Buah Pala di sini, kata Timbalan Menteri diJabatan Perdana Menteri Senator Datuk T Murugiah.

'Guan Eng tidak patut salahkan kerajaan Pusat'
KUALALUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon,menyelar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, kerana seringmenyalahkan kerajaan Pusat atau kerajaan Barisan Nasional (BN) yangsebelum ini memerintah negeri itu, setiap kali gagal menangani suatuisu di negeri berkenaan.

Syor bina rumah potong babi ditolak
PENDANG: Pejabat Daerah dan Tanah Pendang semalam menolak cadangan untuk membinasebuah rumah pemotongan babi di tapak seluas 1.8 hektar di KampungCina, dekat sini, kerana didapati tidak sesuai selain mendapat bantahanpemilik tanah itu sendiri.

MB Kedah sedia temui Kit Siang bincang kemelut
BUKITMERTAJAM: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, sediamenemui Penasihat DAP, Lim Kit Siang, bagi membincangkan isu yangmenimbulkan masalah antara DAP negeri dengan kerajaan negeri itu.

Guan Eng dibidas pindah banglo mewah
GEORGETOWN: Pemuda Gerakan Pulau Pinang kecewa dengan Ketua Menteri, Lim Guan Eng,kerana menggunakan alasan anai-anai, semut api dan musang di kediamanrasminya, Seri Teratai, untuk berpindah ke sebuah banglo mewah.

Pemuda Umno belum putuskan wakil wacana
KUALALUMPUR: Pemuda Umno belum memutuskan wakil yang akan menyertai wacanailmiah yang diadakan dengan Dewan Pemuda Pas, walaupun sudah menyatakankesediaannya menerima pelawaan ke arah itu.

Nik Aziz sedia temui Najib atasi krisis dua parti
KOTABHARU: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalammenyatakan kesediaannya duduk semeja dengan Perdana Menteri, Datuk SeriNajib Razak bagi berbincang dan menyelesaikan krisis antara kedua-duaparti itu.

Pas rayu pengundi di luar Kelantan pulang
KOTABHARU: Pas Kelantan kini mengharapkan pengundi Manek Urai yang beradadi luar negeri ini, kembali menunaikan tanggungjawab pada haripengundian 14 Julai ini, demi memastikan parti itu mampu mempertahankankawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) berkenaan.


Tengku Fakhry failkan dua saman terhadap Manohara
KOTA BHARU 5 Julai - Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad FakhryIsmail Petra memfailkan dua saman terhadap Manohara Odelia Pinotmenuntut agar isterinya kembali taat kepada beliau.

Tengku Temenggong fail 2 saman terhadap isteri
KOTABHARU: Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra SultanIsmail Petra, memfailkan dua saman di Mahkamah Syariah di sini, semalammenuntut isterinya, Manohara Odelia Pinot, yang kini berada diIndonesia, kembali taat kepadanya serta membayar hutang berjumlahhampir RM1 juta.

KDN pinda akta hapus kekebalan wakil rakyat
KOTABHARU: Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan meminda undang-undang sediaada bagi menghapuskan kekebalan yang dimiliki wakil rakyat padapersidangan Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi mengelakmereka sesuka hati mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan.

No comments: