Tuesday, July 07, 2009

POLITIK : SELASA 07 JULAI 2009

Selesaikan sendiri – PM
KUALA LUMPUR 6 Julai – Kerajaan negeri Pulau Pinang perlu menyelesaikansendiri masalah pengambilalihan tanah di Kampung Buah Pala tanpa perlucampur tangan orang lain.


SATU LAWAN SATU
Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Presiden PasDatuk Seri Abdul Hadi Awang mengangkat tangan calon Barisan Nasional(BN), Tuan Aziz Tuan Mat, 39, (tengah) dan calon Pas, Mohd. FauziAbdullah, 50, (dua dari kiri) yang akan bertanding pada Pilihan RayaKecil DUN Manek Urai, selepas nama kedua-dua calon itu diumumkan dipusat penamaan di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Yahya Petra 1 diKuala Krai, Kelantan, semalam.Khir fail saman terhadap Chang Khim
SHAH ALAM 6 Julai - Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohd. Khir Toyoakan memfailkan saman terhadap Pengerusi Jawatankuasa Hak dan KebebasanSelangor, Teng Chang Khim (gambar) esok.

Lokasi baru sembelih babi dibincang
ALORSETAR 6 Julai - Persatuan Peniaga dan Penyembelih Babi Kedah akanmenemui kerajaan negeri bagi membincangkan mengenai lokasi baru pusatpenyembelihan babi selepas tapak yang dicadangkan di Kampung Cina,Pendang dekat sini dibantah penduduk.

Banglo RM3.5j bukan RM24j - Khir
SHAH ALAM 6 Julai - Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad KhirToyo hari ini menjelaskan bahawa banglo miliknya di Seksyen 7, di sinibernilai RM3.5 juta, bukan RM24 juta seperti didakwa Ahli DewanUndangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim.
Mampu cetus perubahan
KUALA KRAI 6 Julai - Komitmen dan kesepaduan jentera UMNO serta BarisanNasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Manek Urai mampu mencetuskan perubahan baru dalam mencorak perubahanpolitik di negeri ini.

Saya terima demi masyarakat - Tuan Aziz
KUALAKRAI 6 Julai - Calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya KecilDewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Tuan Aziz Tuan Mat berjanjimenggunakan tenaga muda dan pengalaman yang dimilikinya untuk membantumenaik taraf kehidupan penduduk di kawasan itu.

Peribadi Mustapa mula jadi sasaran Pas
KUALAKRAI 6 Julai - Pas kini mula menyerang peribadi Pengerusi BadanPerhubungan UMNO negeri, Datuk Mustapa Mohamed bagi memburukkan imejbeliau yang berusaha gigih membantu membangunkan negeri dan rakyatKelantan.

Proses penamaan calon lancar
KUALAKRAI 6 Julai - Proses penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Manek Urai hari ini berjalan lancar tanpasebarang kejadian tidak diingini.

Kempen pilihan raya kecil bermula
KUALAKRAI 6 Julai - Bahang Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Manek Urai mulai terasa sebaik selesai proses penamaan calon hari inidengan UMNO dan Pas tidak berlengah menemui pengundi baik di kedaikopi, di laman rumah kampung serta di surau dan masjid.

BN lawan Pas di Manek Urai
KUALA KRAI 6 Julai – Kempen bagi Pilihan Raya Kecil Dewan UndanganNegeri (DUN) Manek Urai bermula hari ini dengan menyaksikanpertandingan satu lawan satu antara Barisan Nasional (BN) dengan Pas.

Kerajaan perpaduan telah 'berkubur' - Nik Aziz
KUALAKRAI 6 Julai - Pas tidak akan menyebut lagi mengenai cadangan kerajaanperpaduan kerana ia disifatkan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul AzizNik Mat sebagai telah berkubur.

Ramai pemuda Pas dekati UMNO
KUALA KRAI 6 Julai - Ramai penyokong muda Pas mula mendekati UMNO danmenyatakan kesediaan memberi sokongan kepada Barisan Nasional (BN)dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai.

Isu royalti minyak sentimen politik
KUALA KRAI 6 Julai - Isu pembayaran royalti minyak yang mula dijajaoleh Pas hanyalah satu sentimen politik kerana hujah yang diberikanbertentangan dengan sistem perundangan antarabangsa.

Banglo mewah: Guan Eng pandai bersandiwara
PULAU PINANG 6 Julai - Perpindahan Ketua Menteri, Lim Guan Eng darikediaman rasminya, Seri Teratai ke sebuah banglo mewah di sinimembuktikan beliau seorang pemimpin yang pandai bersandiwara.

Pusat tak perlu masuk campur
KUALALUMPUR 6 Julai - MCA meminta kerajaan Pusat tidak masuk campur dalammasalah yang ditimbulkan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang berhubungkemelut Kampung Buah Pala.

Pemuda UMNO P. Pinang bidas Guan Eng 'cuci tangan'
PULAUPINANG 6 Julai - Keputusan Ketua Menteri, Lim Guan Eng meminta bantuanKerajaan Pusat bagi menangani masalah di Kampung Buah Pala di sinihanya bertujuan mengalihkan masalah kepada pihak yang tidak berkaitan.

KM PP utamakan diri sendiri
BUTTERWORTH6 Julai – Wanita MCA negeri membidas sikap Ketua Menteri Pulau Pinang,Lim Guan Eng yang mementingkan diri dengan berpindah ke rumah banglobagi masalah remeh seperti anai-anai dan semut merah tetapi `lepastangan’ terhadap isu 23 keluarga di Kampung Buah Pala yang bakalkehilangan tempat tinggal.

Azizan digesa siasat dakwaan DAP
ALORSETAR 6 Julai - Pemuda Gerakan Kedah menggesa Menteri Besar, Datuk SeriAzizan Abdul Razak menubuhkan sebuah badan bebas bagi menyiasat dakwaanDAP kononnya kerajaan negeri telah membuat keputusan untuk merobohkansesetengah kuil Hindu dan tokong Cina di negeri itu.

Pertandingan dua penjuru
KUALAKRAI: Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai diKelantan pada 14 Julai ini menyaksikan pertandingan dua penjurumembabitkan calon Barisan Nasional (BN) dan Pas.

Hormati peraturan sepanjang kempen
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mengingatkan semua pihak mengenaikepentingan menghormati demokrasi dan peraturan sepanjang berkempenpilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai bagimenggambarkan prinsip demokrasi berparlimen yang diamalkan oleh negara.

Peluang bukti Umno masih diterima rakyat
KUALAKRAI: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pilihan raya kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Manek Urai boleh menjadi titik perubahan kepadaBarisan Nasional (BN) untuk mengubah persepsi bahawa parti itu masihditerima rakyat.

'Nik Aziz bukan maksum, boleh ditegur'
KUALAKRAI: Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata Mursyidul Am Pas, Datuk NikAziz Nik Mat, bukan seorang yang maksum hingga terpelihara daripadasebarang kelemahan dan tidak boleh ditegur apabila melakukan kesilapan.

'Isu tanah masalah kerajaan negeri'
KUALALUMPUR: Datuk Seri Najib Razak menegaskan isu tanah adalah masalahkerajaan negeri yang tertakluk kepada kawal selia pihak berkenaan tanpaperlu campur tangan kerajaan Pusat.

MBAS nafi arah roboh kuil, tokong
ALORSETAR: Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) menafikan pihaknyamengeluarkan surat arahan untuk merobohkan kuil Hindu dan tokong Buddhadi sini seperti didakwa Pengerusi DAP Kedah/Perlis, Thomas Su, Rabulalu.

Pulau Pinang hantar surat minta Pusat ambil alih tanah
GEORGETOWN:Kerajaan Pulau Pinang semalam menghantar surat kepada Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Razak supaya mengambil balik tanah seluas 2.6 hektardi Kampung Buah Pala, Gelugor di sini, bagi menyelesaikan kemelut yangdihadapi 23 keluarga di perkampungan itu.

Guan Eng tak fikir nasib Kampung Buah Pala
BUTTERWORTH:Wanita MCA membidas Ketua Menteri, Lim Guan Eng, yang berpindah kebanglo mewah dengan alasan anai-anai, semut api dan musang tanpamemikirkan nasib penduduk Kampung Buah Pala yang bakal kehilangantempat tinggal.

No comments: