Thursday, July 09, 2009

POLITIK : KHAMIS 09 JULAI 2009


Guan Eng mengecewakan
PULAU PINANG 8 Julai – Penduduk Kampung Buah Pala hampa dan kecewaapabila pertemuan dengan Ketua Menteri, Lim Guan Eng yangditunggu-tunggu sejak seminggu lalu gagal menyelesaikan masalah mereka.

Tidak boleh roboh rumah tanpa kebenaran
PULAU PINANG, 8 Julai - Kerajaan Pulau Pinang akan mengemukakanpermohonan kepada mahkamah untuk mengguna pakai Seksyen 116 (1)(D)Kanun Tanah Negara bagi menghalang pemaju daripada merobohkan rumahpenduduk Kampung Buah Pala di sini, kata Ketua Menteri Lim Guan Eng.

PKFZ: Belum ada bukti penyelewengan
SHAH ALAM 8 Julai - Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahimhari ini berkata setakat ini tidak ada bukti menunjukkan berlakupenyelewengan di dalam projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

PKFZ: Rahman saman syarikat, individu RM11j
SHAH ALAM 8 Julai - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sementa, DatukAbdul Rahman Palil memfailkan saman terhadap sembilan syarikat termasukmedia dan individu berjumlah RM11 juta kerana mengaitkan nama beliaudengan kontroversi projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Khir sedia kerjasama jika SPRM siasat
SHAH ALAM 8 Julai - Bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad KhirToyo (gambar) sedia bekerjasama sekiranya Suruhanjaya Pencegahan RasuahMalaysia (SPRM) melakukan siasatan berhubung pembelian banglo miliknyadi Seksyen 7 di sini.
Petronas akan perjelaskan - TPM
KUALA KRAI 8 Julai - Petronas akan memberi penjelasan kepada kerajaanPas Kelantan berpandukan Perlembagaan dan sistem perundangan mengenaituntutan royalti minyak yang kononnya bernilai RM1 bilion.

Pas perlu buktikan UMNO tidak perjuangkan Islam
KUALA KRAI 8 Julai - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassinmencabar Pas supaya membuktikan semasa pilihan raya kecil Manik Uraibahawa UMNO tidak memperjuangkan Islam selama parti itu memerintahnegara.

UMNO cabar Pas jemput Nasharudin beri ceramah
KUALA KRAI 8 Julai - UMNO Kelantan mencabar Pas supaya menurunkanTimbalan Presidennya, Nasharudin Mat Isa untuk berceramah di Manek Uraibagi membuktikan memang tiada 'perang dingin' antaranya denganMursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Gerakan desak KM jelaskan
PULAU PINANG 8 Julai - Keengganan Ketua Menteri, Lim Guan Engmenjelaskan isu perpindahannya dari kediaman rasmi di Seri Teratai kesebuah banglo mewah di No. 25, Jalan Pinhorn di sini menunjukkan beliautidak menghormati rakyat.

Kalut seminggu 'selesai' 30 minit?
KUALALUMPUR 8 Julai - Setelah lebih seminggu bercakaran, kerajaan negeriKedah pimpinan Pas dan DAP negeri akhirnya menganggap segala isu yangmengeruhkan hubungan antara mereka selesai termasuk yang berhubung kaitdengan pusat penyembelihan babi.

Lagi lompat parti di Perak?
IPOH8 Julai – Barisan Nasional (BN) tidak akan terperangkap denganpermainan politik pembangkang yang kini menggembar-gemburkan konon akanberlaku sekali lagi episod lompat parti di negeri itu.

Kit Siang didesak minta maaf anggap Dewan Negara 'tempat buang sampah'
KUALA LUMPUR 8 Julai - Seorang Senator hari ini mendesak Penasihat DAP,Lim Kit Siang memohon maaf kepada semua ahli Dewan Negara berikutankenyataannya sebelum ini yang menyifatkan Dewan itu seperti tempatpembuangan sampah.

Manoharan enggan pakai songkok
SHAHALAM: M Manoharan yang dibebaskan dari tahanan Akta Keselamatan DalamNegeri (ISA) pada 9 Mei lalu, enggan memakai songkok dan berbajukebangsaan walaupun menghadiri majlis rasmi dihadiri Sultan Selangor,Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Sesi pertemuan Guan Eng kecoh
GEORGETOWN:Sesi perjumpaan antara penduduk Kampung Buah Pala di sini dan KetuaMenteri, Lim Guan Eng yang dijadualkan semalam untuk berbincang isupenempatan itu bertukar menjadi kecoh apabila beliau sekali lagi engganberjumpa mereka.

Kerajaan negeri guna KTN halang Nusmetro
GEORGETOWN:Kerajaan Pulau Pinang akan menggunakan Kanun Tanah Negara (KTN) bagimenghalang syarikat pemaju, Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd daripadamerobohkan rumah penduduk Kampung Buah Pala di sini.

DAP Kedah sedia sertai semula PR
KUALALUMPUR: DAP Kedah bersedia menyertai semula Pakatan Rakyat negeri ituselepas mendapat jaminan kerajaan negeri semua isu dalam pertikaian,termasuk tempat pemotongan babi dan rumah ibadat diselesaikan.

Petronas diarah perjelas isu royalti minyak
KUALAKRAI: Kabinet semalam mengarahkan Petronas memberikan penjelasanterperinci berhubung isu tuntutan royalti minyak oleh Kerajaan PasKelantan dalam sehari dua ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ketiadaan Nasharuddin tanda Pas berpecah
KUALALUMPUR: Penganalisis politik menyifatkan tindakan Pas Kelantan yangmenghalang Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa, daripada turutberkempen pada pilihan raya kecil Manek Urai, Kuala Krai, sebagaidendam golongan Erdogan kepada pemimpin nombor dua Pas itu

Bertentang Mata: Bersama calon Barisan Nasional (BN) Tuan Aziz Tuan Mat
Bagaimana aktiviti seharian saudara sejak kempen bermula?

'Urusan syurga, neraka bukan pada parti'
KUALAKRAI: Pengundi Manek Urai dinasihatkan supaya tidak mudah terperangkapdengan dakyah jentera pilihan raya Pas yang mendakwa hanya umat Islammenyokong parti itu dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri(DUN) itu akan masuk syurga.

Bertentang Mata: Bersama Calon Pas, Mohd Fauzi Abdullah
Setakatini, sudah lebih 50 peratus pengundi saya temui, Insya-Allah, sayadapat bertemu semua pengundi dalam baki tempoh kempen yang adamenjelang hari mengundi nanti.
Kes Anwar ditangguh lagi
KUALA LUMPUR 8 Julai - Peguam Sulaiman Abdullah yang mengadu tidaksihat minggu lepas semasa permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untukdibekalkan semua dokumen berkaitan kes liwat pembantunya dimasukkan keHospital Kuala Lumpur (HKL) semalam.

Permohonan Anwar dapat dokumen kes liwat ditangguh
KUALALUMPUR: Permohonan Penasihat Parti Keadilan (PKR), Datuk Seri AnwarIbrahim untuk mendapatkan dokumen berkaitan kes liwatnya daripadapendakwa raya ditangguhkan kepada 15 Julai ini, bagi kali keempat.

Anwar mohon pasukan pendakwaan dilucut
KUALALUMPUR 8 Julai - Walaupun dua permohonannya masih belum didengar olehMahkamah Tinggi, Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan satu lagipermohonan berhubung kes liwat bekas pembantu yang dihadapinya.

Pendakwa cuba sorok bukti - Anwar
KUALALUMPUR 8 Julai - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk SeriAnwar Ibrahim hari ini mendakwa wujud cubaan untuk menyembunyikan buktiberhubung kes liwat bekas pembantunya apabila pihak pendakwaan masihgagal membekalkan dokumen yang dipohon dibekalkan kepadanya.

Proses permohonan Anwar di Mahkamah Tinggi kecoh
KUALA LUMPUR 8 Julai - Proses mendengar dua permohonan Penasihat PartiKeadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi disini, hari ini, berhubung kes liwatnya bertukar menjadi kecoh apabilaseorang daripada kira-kira 100 penyokong parti itu ditahan polis.

Kes Razak Baginda disebut 27 Julai
SHAHALAM 8 Julai - Permohonan semakan kehakiman terhadap keputusan pendakwaraya yang tidak mengemukakan rayuan berhubung pembebasan Abdul RazakAbdullah Baginda (gambar) daripada tuduhan bersubahat membunuhAltantuya Shaariibuu akan disebut semula pada 27 Julai ini.

No comments: