Thursday, August 13, 2009

POLITIK : KHAMIS 13 OGOS 2009

Syor dakwa Siew Fook, Ooi
KUALA LUMPUR 12 Ogos – Polis akan memanggil Ketua Pemuda Sosialis DAP,Loke Siew Fook dan Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi, dalam masaterdekat berhubung kenyataan mereka yang menghina Islam.

Lucut kerakyatan hina raja – Mufti
PUTRAJAYA 12 Ogos – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria mengingatkankumpulan ekstremis dan pelampau bahawa tanpa institusi raja yangmenjaga golongan majoriti orang Melayu, negara ini tidak mungkin aman.


Hormati undang-undang - PM
PUTRAJAYA12 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu pengertian patriotismediperluaskan dengan setiap warganegara harus memiliki cakupan nilai danperangai yang baik serta menghormati undang-undang

4 nama disebut bakal calon BN
BUKIT MERTAJAM 12 Ogos - Setiausaha UMNO Bahagian Permatang Pauh,Rohaizad Othman adalah antara yang disebut-sebut akan menggalas tugassebagai calon Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil DewanUndangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, 25 Ogos ini.

Perhimpunan laungkan Anwar pengkhianat esok
JOHORBAHRU 12 Ogos - Lebih 10,000 orang dijangka menghadiri perhimpunanraksasa bagi melaungkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), DatukSeri Anwar Ibrahim pengkhianat bangsa di Padang Merdeka Batu Pahat,dekat sini Jumaat ini.

Kayveas diisytihar Presiden sah PPP
PUTRAJAYA12 Ogos - Datuk M. Kayveas diisytiharkan sebagai Presiden PartiProgresif Penduduk (PPP) yang sah selepas siasatan mendalam dilakukanoleh Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Pengikut Murugiah boleh kembali
PUTRAJAYA 12 Ogos - Sebaik sahaja diisytiharkan Presiden PartiProgresif Penduduk (PPP) yang sah, Datuk M. Kayveas hari ini memintasemua pengikut Senator Datuk T. Murugiah kembali ke pangkuan PPP.

'Saya akan saman ROS'
PUTRAJAYA 12 Ogos - Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri,Senator Datuk T. Murugiah akan menyaman Pendaftar Pertubuhan (ROS)berikutan pemecatan keahliannya dalam Parti Progresif Penduduk (PPP).

Berhenti pecah belah orang Melayu - Rozali
KOTA BHARU 12 Ogos - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk SeriAnwar Ibrahim didesak supaya berhenti daripada memecahbelahkanperpaduan orang Melayu di negara ini.

Pemimpin perlu berani jawab
JOHOR BAHRU 12 Ogos - "Sebagai seorang ahli politik, kita harus beranimenjawab segala isu sebagai seorang ahli politik dan bukannya mengambiljalan menyaman orang lain."

Nik Aziz tak bantah DAP hina Islam
KOTA BHARU 12 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat tidakmembantah tindakan segelintir pemimpin DAP menghina Islam kerana partiitu bukan parti Islam dan kefahaman mereka terhadap Islam mungkin tidakmendalam.

Ahli UMNO sabotaj jentera BN akan dipecat
BUKIT MERTAJAM 12 Ogos - UMNO akan memecat mana-mana pemimpin atauahlinya yang mensabotaj jentera parti dalam kempen Pilihan Raya KecilDewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, 25 Ogos ini.

Ambil iktibar sikap DAP
BUKIT MERTAJAM 12 Ogos - Penyokong Pas di Permatang Pasir perlumengambil iktibar daripada sikap dan tindak-tanduk pemimpin DAP yangsemakin berani mencabar prinsip perjuangan Islam yang dipertahankanparti itu selama ini.

Mat Sabu calon Pas?
KUALA LUMPUR 12 Ogos - Pas dijangka mengumumkan calonnya bagi Pilihan Raya Kecil Permatang Pasir pada Khamis ini.

Hormati Ramadan semasa kempen
KUALA LUMPUR 12 Ogos - Semua pihak yang terlibat dalam Pilihan RayaKecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir dinasihatkan sentiasamenjaga adab dan tatasusila bagi menghormati bulan Ramadan.

'Saya tidak akan tunduk ugutan DAP'
SHAHALAM 12 Ogos - Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Dr. Hassan Ali (gambar)menegaskan, beliau tidak akan tunduk kepada ugutan DAP yang menggesapucuk pimpinan kerajaan negeri mengambil tindakan disiplin ke atasdirinya berhubung isu penjualan arak.

Peniaga bodoh jual arak di kawasan majoriti Islam - Khalid
SHAHALAM 12 Ogos - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahimhari ini melabelkan pengusaha premis perniagaan yang menjual arak dikawasan majoriti Islam sebagai bodoh.

Pas sokong keputusan Kerajaan Selangor
SHAHALAM 12 Ogos - Pas Selangor menyokong keputusan kerajaan negeri supayasemua premis perniagaan di negeri itu melaksanakan konsep kawalansendiri bagi membanteras penjualan arak kepada orang Islam dan bawahumur.
Pas tak bantah DAP hina Islam
KOTABHARU: Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak membantahtindakan segelintir pemimpin DAP menghina Islam kerana parti itu bukanparti Islam, dan kefahaman mereka terhadap agama rasmi Persekutuan itumungkin tidak mendalam.

SPR jumpa kementerian bincang H1N1
KUALALUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan pertemuan denganKementerian Kesihatan untuk mendapatkan nasihat berhubung situasisemasa jangkitan Influenza A (H1N1) sebelum penamaan calon pilihan rayakecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir, Pulau Pinang, Isninini.

BN tanding untuk menang kerusi DUN Permatang Pasir
BUKITMERTAJAM: Barisan Nasional (BN) akan turun bertanding pada pilihan rayakecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir untuk memenangikerusi itu, bukan sekadar mengurangkan majoriti undi calon Pas.

Kasitah bebas
KUALA LUMPUR 12 Ogos - Bekas Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi,Tan Sri Kasitah Gaddam hari ini dilepas dan dibebaskan oleh MahkamahTinggi di sini daripada tuduhan rasuah dan melakukan penipuan, hampir13 tahun lalu.

Kelibat Beng Hock dalam CCTV
SHAHALAM 12 Ogos - Meskipun raut wajah Teoh Beng Hock tidak dapat dilihatmenerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Plaza Masalam namunberdasarkan bentuk badan dan pakaian, mendiang dikenal pasti masukmelalui lobi tingkat empat, bangunan itu pada pukul 6.08 petang, 15Julai lalu.

Pegawai penyiasat 'terlupa' catat butiran pegawai SPRM
SHAH ALAM 12 Ogos - Seorang pegawai penyiasat polis mengaku terlupauntuk mengambil butir-butir peribadi beberapa pegawai SuruhanjayaPencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mengesahkan bahawa mayat TeohBeng Hock yang ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam di sini pada16 Julai lalu adalah saksi mereka.

Inkues diteruskan tanpa ikut kronologi senarai saksi
SHAH ALAM 12 Ogos - Prosiding inkues siasatan kematian Teoh Beng Hockyang masuk hari ketujuh diteruskan tanpa mengikut kronologi ekorankeadaan Pakar Perunding Kanan Perubatan Forensik, Dr. Khairul AzmanIbrahim yang asyik terbatuk-batuk sejak semalam mengadu semakin tidaksihat hari ini.

Karpal sebut kata menghasut
KUALA LUMPUR 12 Ogos - Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahubahawa Pengerusi DAP, Karpal Singh telah menyebut kata-kata yangmempunyai kecenderungan menghasut berkaitan Sultan Perak pada sidangakhbarnya, semasa pergolakan politik di negeri Perak ketika itu.

Hasrat Munawar ditolak
PUTRAJAYA 12 Ogos - Bekas penulis ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr.Munawar Ahmad Anees gagal dalam permohonan semakan di Mahkamah Rayuanagar merit rayuan terhadap kes liwatnya 11 tahun lalu didengar diMahkamah Tinggi.


Kasitah bebas 2 tuduhan rasuah
KUALALUMPUR: Bekas Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi, Tan Sri KasitahGaddam dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini, semalamatas dua tuduhan rasuah dan menipu membabitkan 16.8 juta saham, pada 13tahun lalu.

Loke, Ooi dipanggil kes hina Islam, Sultan Perak
KUALALUMPUR: Polis akan memanggil Ketua Pemuda DAP, Loke Siew Fook dan AhliParlimen Jelutong dari parti sama, Jeff Ooi untuk disoal siasatberhubung dakwaan menghina Islam dan Kesultanan Perak.

Kayveas didapati sah Presiden PPP
PUTRAJAYA:Siasatan Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS) mendapati, Datuk M Kayveasmasih Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) yang sah berdasarkanpemilihan majlis tertinggi parti itu bagi sesi 2005-2010 padaPerhimpunan Agung parti itu pada 2 Oktober 2005.

Penyiasat tak buat catatan
SHAHALAM: Prosiding inkues kematian Teoh Beng Hock semalam diberitahu,tiada sebarang catatan dibuat oleh pegawai penyiasat SuruhanjayaPencegahan Rasuah (SPRM) ketika menyoal siasat Teoh.

No comments: