Sunday, August 23, 2009

POLITIK : AHAD 23 OGOS 2009

Khalid diminta lepaskan jawatan
KUALALUMPUR 22 Ogos - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahimakan menjadi pemimpin terhormat jika beliau melepaskan jawatannya danmenumpukan perhatian untuk menyelesaikan masalah hutangnya.

Penduduk enggan pindah
PULAUPINANG 22 Ogos - Penduduk Kampung Buah Pala di sini bertegas terustinggal di kampung tersebut walaupun sebelum ini bersetuju untukberpindah dari penempatan itu sebelum 1 September.

Isu PKFZ: Tiada agenda peribadi
KUALALUMPUR 22 Ogos - "Saya bukan Pak Nujum tetapi untuk menuntut kebenarandan keadilan, saya akan melakukannya menerusi mahkamah, itu saja."

Penduduk Taman Kota pula bantah bina kuil
KUALALANGAT 22 Ogos - Belum lagi selesai isu cadangan pembinaan kuil diSeksyen 23 Shah Alam, penduduk Taman Kota Kampung Sungai Rambai di sinipula membantah rancangan membina sebuah kuil di kawasan itu.Cendekiawan Islam selar Nik Aziz putar-belitkan isu
KUALA LUMPUR 22 Ogos - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Matdiselar beberapa cendekiawan Islam kerana memutarbelitkan kenyataanbeliau sendiri berhubung ketentuan syurga dan neraka penyokong UMNO.

Jangan salah guna kuasa Menteri Besar - Khairy
KUALA LUMPUR 22 Ogos - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul KhalidIbrahim diminta tidak melakukan penyelewengan atau salah guna kuasabagi membolehkannya membayar hutang bernilai RM66.67 juta dengan BankIslam Malaysia Berhad (BIMB).

Henti serang peribadi - SPR
BUKITMERTAJAM 22 Ogos - Taktik serangan peribadi yang menguasai kempenPilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang Pasir perludihentikan segera kerana ia menggambarkan perjalanan pilihan raya yangtidak sihat di negara ini disebabkan amalan tersebut yang amat tidakberhemah.


'Anak emas' jika BN menang
BUKITMERTAJAM 22 Ogos - Penduduk di Permatang Pasir boleh menggunakangelaran 'anak emas' untuk memudahkan urusan dengan Kerajaan Pusatsekiranya Barisan Nasional (BN) menang pada pilihan raya kecil dikawasan itu.

Puasa tak halang kempen Rohaizat
BUKITMERTAJAM 22 Ogos - Kehadiran Ramadan tidak menghalang calon BarisanNasional (BN), Rohaizat Othman untuk terus turun padang berkempenmenemui pengundi untuk Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir menjelang 25 Ogos ini.

Pengundi hantu: Puteri UMNO buat laporan polis
BUKITMERTAJAM 22 Ogos - Pergerakan Puteri UMNO negeri hari ini membuatlaporan polis berhubung kewujudan lapan nama pengundi yang berdaftar dialamat kediaman orang lain.

80 peratus dijangka keluar mengundi
BUKITMERTAJAM 22 Ogos – Jika Pas menjangkakan peratusan pengundi yang keluarmengundi pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) PermatangPasir Selasa ini menurun, UMNO pula berpendapat sebaliknya.


3 rebut jawatan Timbalan Presiden MIC
KUALALUMPUR 22 Ogos - Perebutan jawatan Timbalan Presiden MIC pada 12September ini bakal menyaksikan pertandingan tiga penjuru.


BN teruskan kempen berhemah
BUKIT MERTAJAM: Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan, menasihati Passupaya menghormati Ramadan dengan tidak melakukan fitnah dan menyerangperibadi calon pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN)Permatang Pasir sehingga menjejaskan kemuliaan bulan ini.

Puasa bukan halangan dua calon bertemu penduduk
BUKITMERTAJAM: Puasa tidak menghalang calon Barisan Nasional (BN), RohaizatOthman dan Pas, Mohd Salleh Man, berkempen dengan bertemu pengundi danmasyarakat setempat termasuk mengadakan lawatan dari rumah ke rumah.

Nik Aziz diminta beri 'fatwa' status syurga, neraka PKR, DAP
KOTABHARU: Pemuda Umno Malaysia semalam mencabar Mursyidul Am Pas, DatukNik Abdul Aziz Nik Mat, supaya mengeluarkan 'fatwa' status ahli PartiKeadilan Rakyat (PKR) dan DAP, yang juga rakannya dalam Pakatan Rakyat,sama ada ahli parti itu masuk syurga atau neraka kerana parti terbabitlangsung tiada agenda perjuangan untuk Islam.

Tawan pengundi guna 'formula Manek Urai'
JELI: Pendekatan kempen pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai,Kelantan, baru-baru ini, yang kini diguna pakai sepanjang kempen di DUNPermatang Pasir, Pulau Pinang, menunjukkan masyarakat kawasan itu inginkembali kepada Barisan Nasional (BN).

Pakatan kena jawab tiga isu besar: Khairy
BUKITMERTAJAM: Pemuda Umno mahu Pakatan Rakyat menjawab tiga isu besar yangdibangkitkan termasuk dakwaan pengundi hantu yang dibangkitkan Pas bagimemenangi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) PermatangPasir.

Dua penyokong berperang mulut
BUKIT MERTAJAM: Sekumpulan penyokong Pas terbabit dalam perang mulutdengan penyokong Barisan Nasional (BN) ketika hendak memasang kainrentang berhampiran pusat operasi BN di Bukit Merah, di sini, awal pagisemalam.

Tiga rebut Timbalan Presiden MIC
KUALA LUMPUR: Perebutan jawatan Timbalan Presiden MIC menyaksikanpertandingan tiga penjuru membabitkan penyandang, Datuk G Palanivel,bekas Timbalan Presiden MIC, Datuk S Subramaniam dan Naib Presiden MIC,Datuk S Sothinathan.

Proses penamaan calon lancar
KUALA LUMPUR: Proses penamaan calon bagi pemilihan MIC yang berlangsungsemalam berjalan lancar dan tenang tanpa sebarang insiden tidakdiingini dengan kehadiran kira-kira 1,000 penyokong calon bertanding.Polis buka 2 lagi kertas siasatan
GEORGETOWN: Polis membuka dua lagi kertas siasatan menjadikan tujuh sudah dibukasejak hari penamaan calon pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri(DUN) Permatang Pasir, Isnin lalu. Kertas siasatan terbaru dibukamengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah.

Tee Kiat saman CEO Kuala Dimensi
KUALA LUMPUR: Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat akanmemfailkan saman fitnah terhadap Ketua Pegawai Eksekutif Kuala DimensiSdn Bhd (KDSB), Datuk Seri Tiong King Sing pada Isnin ini berhubungdakwaan memberi RM10 juta untuk kegiatan MCA.

TI-M gesa polis, SPRM telus siasat surat misteri
KUALALUMPUR: Transparency International Malaysia (TI-M) meminta polis danSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menjalankansiasatan secara menyeluruh, adil dan segera berhubung surat misteriyang timbul ketika inkues mengenai kematian Teoh Beng Hock, Rabu lalu.

No comments: